Núria Fuertes

“La maçoneria és una via de constant millora personal”

Arquitectes de la societat i de l’esperit. Dins les activitats del Dia de la Dona a la Seu, va ser a l’Arxiu Comarcal per parlar de “Maçoneria i tradició en femení”, un recorregut per les aportacions de les dones al passat i el present de la maçoneria.

“La maçoneria és una via de constant millora personal”GLFE.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quines són les seves responsabilitats com a Gran Mestra?

Aconseguir que tothom faci la feina que li correspon amb il·lusió i de manera correcta. És un càrrec que implica un alt grau de servei als altres.

Per què es va interessar per la maçoneria?

Sempre m’havia sentit atreta pels ideals de la il·lustració francesa, i en un moment de la meva vida, quan els fills van ser grans, vaig pensar a demanar l’ingrés a una lògia maçònica per educar-me per ser demòcrata de debò.

Els principis de la il·lustració ho són també de la maçoneria?

Venim de més antic, però aquests principis són a la nostra base, junt amb altres valors com la tolerància i la laïcitat. Cadascun dels quals guien l’actitud de cada maçó en la seva vida quotidiana.

La maçoneria es pot considerar una escola moral o una doctrina filosòfica?

Si pensem que som aprenents durant tota la vida, la maçoneria es pot entendre com una escola; però és més adient definir-la com un ordre iniciàtic que persegueix millorar la societat mitjançant l’autoconeixement i la millora personal dels individus que en formem part.

Com es trasllada aquest autoconeixement a l’acció social?

No tots els maçons, com tampoc totes les persones en general, intervenen d’una manera directa en l’acció social ni tenen la possibilitat de deixar la seva empremta en la història. En aquells que ho fan, però, els valors de la maçoneria s’aprecien en una manera de fer determinada. Pensi en els fundadors dels Estats Units, en Beethoven, en Clara Campoamor o en Josephine Baker, membre de la resistència a la II Guerra Mundial. Tots ells van contribuir a millorar la seva societat.

En alguns casos, però, de manera controvertida.

Cap persona no està exempta de controvèrsia en un grau o altre. Admetre això és bàsic per entendre’ns.

Què ha de fer qui es vulgui iniciar en la maçoneria?

Contactar per web o amb una lògia, on li explicaran els principis bàsics de la maçoneria, i abans de ser admès haurà de superar diferents entrevistes per comprovar que la seva decisió és ferma i meditada.

Cal tenir alguna formació concreta per ser admès?

No. Tan sols cal tenir temps i voluntat d’assistir a les reunions; i no professar idees xenòfobes o homòfobes o cap ideologia excloent de cap mena.

Per què cap veu autoritzada no desmenteix mai tot allò de fals que s’atribueix a la maçoneria?

Al capdavall, cadascú es creu allò que es vol creure. Tanmateix, als països on els maçons tenen més presència social no hi ha tants estereotips sobre la maçoneria.

tracking