Patty Bafino

“No volem generar joves consumidors de lleure”

Organitza i ajuda a organitzar als joves les activitats de la Central 38 anys. Andorrana. Es va formar en pedagogia social i va impartir classes fins que va descobrir l’educació no formal. Actualment fa un màster en joventut i societat.

“No volem generar joves consumidors de lleure”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de la Central no organitzen activitats simplement per ‘passar-s’ho bé’.

Evidentment que és important que els joves gaudeixin però el que volem és involucrar-los en l’organització de la mateixa activitat. No volem generar joves consumidors de lleure, per això ja existeix la indústria de l’oci. Volem empoderar-lo, que vegin que poden organitzar esdeveniments i això els suposi un benefici.

Durant les vacances de Carnaval, quines són les que tenen més èxit entre els joves?

L’escape room en va tenir molt, i la van organitzar ells. No sempre es poden fer coses com aquesta perquè requereix un grup de joves consolidat que ho pensi, ho treballi i ho realitzi. Per a aquest joc hi van participar 10 joves.

Quines altres activitats tenen el segell dels joves?

Un torneig de Fifa, per exemple, que evidentment té molt èxit, o l’any passat vam fer un videoclip amb la cançó de Thriller. És cert que involucrar-los dona millors resultats a la llarga però no sempre ho poden fer ells. Nosaltres també organitzem activitats i per això tenim diferents perfils de professionals a dins de la Central.

Hi ha un debat a la societat sobre si les vacances han de ser per descansar o bé han de ser actives. Com ho solucioneu vosaltres?

Creiem que han de ser per descansar i per això no totes les activitats es fan a les nou del matí ni acaben a les sis de la tarda. Fomentar l’autonomia dels adolescents és important i entenem que molts ja es poden autoorganitzar el seu temps.

Us ha afectat molt l’incendi dels Serradells?

Encara no però ho farà a partir de l’estiu quan vulguem anar a la piscina exterior, que és l’única pública que tenim a Andorra la Vella. Per a nosaltres és una activitat molt important perquè hi anem un cop a la setmana i el fet de no tenir-la ens farà replantejar les activitats d’estiu.

També en fan de culturals. Quin interès mostren els joves?

Sí que en tenen però perquè es fan conjuntament amb una de lleure. A veure, francament, si no van juntes, quan jo era adolescent tampoc les volia fer. Els joves d’avui mostren molt interès per fer activitats culturals fora del país, perquè les d’aquí ja les fan a l’escola i, per exemple, anar al saló del videojoc de Barcelona, o fer un viatge cultural a Lleida o França sempre té molta acollida.

Totes les activitats són per a joves adolescents?

No, ni molt menys. Per a nosaltres, joves són fins als 35 anys però ho dividim en dos grans blocs. Als adolescents, que tenen entre 12-18, els donem suport a les activitats de lleure, fem lleure educatiu, assessorament, etc. i amb els joves adults, a partir dels 18, tractem qüestions com l’habitatge, oferim ajudes a emprenedors i subvencions a joves empresaris.

tracking