Marc Mossoll

“L'egoisme humà, aquesta és l'arrel del problema”

Avui es projecten dos documentals amb motiu del Dia Mundial de les zones humides. Nascut a Encamp. Treballa a l’empresa Pyrenalia. També representa Bomosa en un projecte per a conscienciar sobre el canvi climàtic. Han produït un documental sobre l’amfibi Calotriton asper

“L'egoisme humà, aquesta és l'arrel del problema”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El documental es centra en la situació d’una espècie endèmica dels Pirineus.

El Calotriton asper és un amfibi. Els amfibis són ectoterms. Això vol dir que no produeixen energia per mantenir la temperatura del seu cos constant: l’adapten a la de la temperatura exterior. L’hem escollit per al documental perquè sembla un bon bioindicador i, a més, perquè és un animal endèmic i emblemàtic dels Pirineus.

En quines zones viu?

La seva àrea de distribució s’estén per gairebé tots els Pirineus, des dels 350 fins els 3000 metres d’altitud. És un amfibi que viu als cursos fluvials relativament freds. Normalment viu en aigües on la temperatura es manté per sota dels 16 graus.

Està en perill en cas d’escalfament global?

Quan la temperatura augmenta per sobre dels 16 graus aquests amfibis poden tenir problemes. Del primer lloc on desapareixeria seria de les zones més calentes, és a dir, al sud, a l’est i en les altituds més baixes. Totes les espècies estan en perill, nosaltres inclosos.

Què es pot fer per a evitar aquesta situació?

Per a evitar el canvi climàtic s’ha de ser menys egoista i més bona persona. Ser generós amb les generacions futures. Com a exemple, es creen cada cop més productes de vida limitada. Ens comprem un telèfon mòbil i un cotxe sabent que arribarà un moment que deixarà de funcionar. Podem fer material durador però no interessa. El consumisme, l’urbanisme, la contaminació, impulsats pels enormes interessos econòmics. Això és el que ens fa mal. L’egoisme humà és l’arrel del problema.

Aconseguirem evitar l’escalfament?

Estem en una societat globalitzada. S’acaba el pla i nosaltres som de les últimes generacions que podem canviar això. Si no, tindrem problemes seriosos.

Hi ha consciència a Andorra de cuidar el medi ambient?

Hi ha molta feina a fer a tot el món. A Andorra, al ser petit tenim la possibilitat de poder fer les coses ben fetes sobre una superfície que podem controlar fàcilment, que el país sigui net i respectuós amb el medi ambient. A més, tenim gent vàlida, que té ganes de defensar la natura i que té ganes que això funcioni.

Bomosa també s’encarrega d’informar i fer difusió del canvi climàtic.

Sí. Entre el març i l’abril començarem a fer excursions amb diverses classes de secundària. Farem sortides amb raquetes per a ensenyar als nens i nenes què és l’adaptació dels vegetals i els animals a l’hivern, al fred, a la sequera i què pot passar quan canvien les condicions amb les quals viuen. Si hi han canvis, o s’adapten o migren. Si no, moren.

tracking