Juana Mallafré i Maria Massana

“Els nens són els veritables protagonistes del pessebre”

Una tradició que creix any rere any
Al capvespre, la plaça de la Trobada de Montferrer esdevindrà una vila d’un altre temps, amb quadres vivents d’oficis antics al voltant del pessebre amb el nen Jesús, tot esperant els Reis Mags.

Juana Mallafré i Maria Massana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va ser que van pensar d’afegir quadres d’oficis antics al ‘Pessebre vivent’?

M. M.- Al principi només fèiem la cavalcada de Reis. Després vam pensar a muntar el naixement a l’entrada de l’ermita de la Mare de Déu de la Trobada, i va ser a partir d’aquí que any rere any hem anat ampliant el pessebre amb l’àngel i l’anunciació als pastors i altres personatges tradicionals, com les rentadores, el fuster, les filadores, el ferrer...

Amb persones que coneixen com eren aquestes feines antigament?

J. M.- A cada quadre, les persones que hi són coneixen aquell ofici bé perquè era tradició a casa seva, o bé perquè elles mateixes hi han treballat en un altre temps. A més, és bonic de veure la gent gran explicant a la canlla els seus records de quan aquests oficis encara eren ben habituals als pobles.

M. M.- Com que fa uns catorze anys que muntem el pessebre, els veïns s’hi van implicant cada cop més. I ens ajuden a fer-ho cada any millor: un any, estàvem al quadre de les rentadores i va passar un home gran i ens va demanar: “Com és que no feu servir el maçó?” I l’any següent ens en va portar un.

Pel que fa al vestuari, se’l fa cadascú?

J. M.- També hi ha una colla de dones que ens ajuda a confeccionar els vestits per tal que tots siguin el més versemblants possible per a l’època que es vol representar.

Quantes persones hi intervenen en total?

J. M.- Comptant la cavalcada, serem prop del centenar, entre els que surten als quadres i els que ajuden en el muntatge.

Fan cap promoció de l’esdeveniment per a la gent de fora de Montferrer?

M. M.- En fem difusió a la Seu, i a través de Facebook, i ve gent de les poblacions properes, però sobretot de Montferrer. L’any passat gairebé no s’hi cabia, a la plaça. Tanmateix, el que fem ho fem pensant sobretot en els nens, perquè passin una bona estona mentre arriben els Reis Mags. Fins i tot preparem un corral petit amb xaiets i la canalla s’ho passa molt bé. Ells són els veritables protagonistes del pessebre.

Han afegit cap novetat al pessebre d’enguany?

J. M.- Cada any incorporem alguna novetat. Enguany, una altra dona i jo recitarem fragments del Poema de Nadal, de Josep Maria de Sagarra.

L’arribada dels Reis Mags és el moment culminant, oi?

M. M.- Sí, surten de l’aeroport i quan arriben a la plaça adoren el nen Jesús i després van a l’ajuntament per recollir les cartes dels nens.

Què els han demanat, als Reis?

M. M. / J. M.- Salut. I il·lusió per continuar fent aquesta feina.

tracking