Benjamin Komac

“Les pistes no són dolentes per a la biodiversitat del país”

Gestiona i dirigeix diversos projectes sobre medi ambient. Nascut el 1980 a Nimes, fa set anys i mig que treballa com a invstigador al Cenma. Ara és cap d’unitat del Medi Biòtic, on estudia la diversitat del Principat i els voltants.

Benjamin Komac, Cap d'Unitat de Medi BiòticC.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Andorra es cuida el medi ambient?

Sí, des de les institucions es cuida molt. Tenim dos parcs naturals, la vall del Madriu-Perafita-Claror, que és patrimoni mundial de la humanitat, etc. Molta gent diu que Andorra és molt lleig, però la zona urbanitzada és molt petita si la comparem amb tot el país. I després cada cop que vas a la muntanya està tot bastant ben conservat. Per exemple, les pistes d’esquí, que no són dolentes per a la biodiversitat i la conservació.

I per què són bones?

Serveixen de corredor per a les espècies. Quan fas una pista, els primers dos anys, quan és tot terra, sí que és dolent perquè és perd biodiversitat. Però després fomenta la connectivitat. Per exemple, abans a la part de Pal, del Tarter o Soldeu, els boscos no estaven tan densos i era més fàcil per a les especies dels prats de baix de travessar-los. Ara el bosc està molt dens i la pista d’esquí serveix com un corredor perquè aquestes espècies puguin pujar.

Fa poc heu iniciat un nou projecte.

Sí, el projecte Replim, que tracta d’estudiar el clima passat i futur. El més nou és la instal·lació d’un col·lector de partícules atmosfèriques per obtenir registres dels contaminants. És un projecte internacional que ajudarà a comprendre els efectes del canvi global als Pirineus i a trobar les millors estratègies d’adaptació.

Agafeu mostres contaminants a Ordino. Els resultats són extrapolables a tot el país?

Els contaminants que recaptem amb el col·lector particular a Ordino són molt semblants a les que es podrien recollir a d’altres llocs del país. La pol·lució està molt difusa per la circulació dels vents. Són elements molt volàtils i per tant és una reconstrucció del clima tant per a tota Andorra com per als voltants.

També feu estudis als llacs i torberes.

Sí, es vol establir la primera xar- xa d’observatoris d’ecosistemes aquàtics sensibles al canvi climàtic al Pirineu. Va venir gent d’Espanya per agafar mostres dels llacs i gent de França per agafar sediments de les torberes.

Quin tipus d’informació podeu extreure’n?

Dins del sediments hi ha molta informació. Hi ha pol·lens, matèria orgànica, contaminants com pot ser el plom i amb tot això es pot fer una reconstitució del clima de la zona

I informació del canvi climàtic?

Es podrà conèixer el funcionament dels llacs i les molleres, i veure com el canvi climàtic els afecta. Podem veure per exemple si l’escalfament global afecta a l’estratificació de l’aigua dels llacs.

Es pot arribar a conclusions?

El clima està canviant. Els companys de medi físic ho diuen. La temperatura està pujant.

tracking