Mariano Peláez

“A la muntanya, molts factors et poden arruïnar el dia”

Ha impulsat una aplicació per a telèfons mòbils que proporciona informació detallada i actualitzada per ajudar els esquiadors que volen dirigir-se a la muntanya per practicar esport

Mariano PeláezM.P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan va crear aquesta aplicació sobre la neu?

És la segona temporada i va sortir per una necessitat pròpia. Sóc practicant d’snowboard bastant habitual i volia aplicar-hi la tecnologia. Quan vas a la muntanya, hi ha molts factors que et poden arruïnar el dia. Pots haver de fer front a un temporal perillós o et pot caure pluja de forma sobtada. Volem facilitar tots aquests problemes i anticipar-nos-hi.

Quina informació es publica?

Per exemple, hi ha informació meteorològica, informem de la qualitat de la neu, el vent, els pronòstics per als pròxims dies. També hi incloem la valoració dels usuaris, que són generadors de continguts. La idea és que l’usuari en sigui el protagonista. Per posar un exemple, seria el mateix que passa a Tripadvisor o Booking. Primer la gent mira el que diuen els usuaris. La informació tècnica atrau els esportistes a mesura que augmenten el nivell. Jo he arribat a un punt en què intento analitzar el clima de manera més professional.

Quantes vegades ve a fer snowboard a Andorra?

Cada temporada tinc uns 80 dies d’esquí i la meitat els passo a Andorra. Tinc un soci que també viu aquí. Vinc constantment per qüestions de feina i al cotxe sempre hi tinc la taula. És una motxilla que va amb mi. Esquio uns trenta dies per temporada a Andorra i la resta, ho faig a la Vall d’Aran i a altres punts dels Pirineus.

Quantes descàrregues ja han aconseguit de l’aplicació?

L’hivern passat vam fer una prova pilot en pocs centres i vam aconseguir 1.200 descàrregues. Enguany, tenim més pressupost per comunicar-la i fer-la més massiva. També tenim el recolzament de Grandvalira i de Vallnord per fer-ne difusió. Tenim previst fer cobertura de les estacions d’esquí d’Andorra, Espanya i dels Pirineus francesos. L’objectiu és fer una cobertura completa de la zona, fins i tot d’altres zones.

Fins a quin punt a un esquiador li preocupa l’estat de la neu?

Depèn molt del tipus d’esquiador. Nosaltres apuntem cap a un esquiador que té previst anar entre 15 i 20 dies a esquiar per temporada. Aquests són els que acostumen a demanar la millor neu. És important per a ells que trobin els dies potencials. Seria com trobar l’onada perfecta per surfejar. Tot esquiador somia esquiar amb neu fresca.

Fa temps que vostè te un idil·li amb la muntanya?

Fa molts anys. De fet, hi tinc una relació molt apassionada, no només a l’hivern. A l’estiu també tinc molt contacte amb la muntanya. Crec que és un estil de vida que un es planteja. Pel fet d’estar-hi bastant en contacte, s’adquireixen molts coneixements d’alta muntanya i això ho pots traslladar als programadors.

tracking