Sara Berbel

“Parlem d'un model que incorpora el talent de tothom”

Trencant prejudicis sobre la contractació de persones amb diversitat funcional Compromesa amb polítiques d’igualtat d’oportunitats avui participa (9.30 hores, al centre d’Aixovall) en unes jornades organitzades per Afers Socials sobre la inclusió laboral de persones amb discapacitat.

“Parlem d'un model que incorpora el talent de tothom”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin és el missatge que és necessari fer passar per fomentar la contractació de persones amb discapacitat?

Necessitem que les empreses ho vegin com una oportunitat i no com un desavantatge. Demostrar la importància per a un nou model socioeconòmic inclusiu que té la incorporació al treball de persones amb discapacitat.

Les administracions dissenyen polítiques d’incentius, però la contractació de persones amb discapacitat aporta avantatges per si mateixa.

Exacte. El missatge clau és que incorporar persones amb discapacitat i trastorn mental és una qüestió de dret, evidentment, però que també contribueix favorablement a la nostra economia. Tenim alguns estudis que estimen que s’està tenint una pèrdua del PIB de fins a un 5% als països europeus per no estar incorporant aquestes persones. Estem parlant d’un nou model socioeconòmic que incorpora el talent de totes les persones.

I quins són alguns dels beneficis què aporta contractar persones amb diversitat funcional?

Tenim estudis que diuen que el 68% de les empreses que han contractat persones amb discapacitat valoren com a bona o molt bona l’experiència. És superior a quan es pregunta per la contractació de població que no té discapacitat. Són persones molt compromeses amb l’organització un cop entren. Perquè a banda de lectura macroeconòmica hi ha la microeconòmica.

Quina?

Per a les persones tenir uns ingressos és una qüestió de dret de ciutadania, però també augmenta l’autoestima, l’empoderament, el prestigi social i una cosa molt important, que és la relació amb altres persones, perquè si no també hi ha un component d’aïllament i de soledat.

Quina és la resposta de les empreses?

Tenim uns estudis que diuen que menys del 2% de les persones que manifesten en un currículum que tenen alguna discapacitat són cridades a una entrevista.

Hi ha molt camí a fer.

És per això que el Govern i totes les administracions, igual que a Barcelona, estem impulsant el que en diem empreses inclusives o empreses amb responsabilitat social empresarial que siguin capaces de valorar tot aquest talent que aporten aquestes persones.

És important difondre experiències d’èxit? Quan deixin d’explicar-se és que contractar persones amb discapacitat és quelcom normalitzat?

Partim de molts prejudicis i la manera de canviar-los que s’ha demostrat més efectiva és l’experiencial, sigui la d’aquestes empreses que ho proven o veient gent que t’emociona, que t’arriba al cor. Fa falta estudi de casos, visualització de bones pràctiques, premiar perquè no...

tracking