Jaume Torra

“Dirigir l'Esbart Laurèdia em va canviar la vida”

Celebra els 30 anys de l’espectacle ‘Llegendes d’Andorra’ i els 20 de la dansa de Canòlich 47 anys. Nascut a Andorra la Vella, fa 10 anys es va traslladar a Sant Julià de Lòria per fer-se càrrec de la direcció de l’Esbart Laurèdia. Ha dedicat tota la seva vida al món del ball.

Jaume Torra, Director de l'Esbart Laurèdia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan va néixer l’Esbart Laurèdia?

L’Esbart Laurèdia va néixer l’any 1963. Enguany celebrem 55 anys i som els continuadors de l’Esbart Andor­rà, el primer grup folklòric de Sant Julià de Lòria. Llavors, la gent tenia ganes de continuar i es va formar el nostre esbart.

Quina ha estat l’evolució al llarg d’aquests 55 anys?

En aquests anys s’ha passat per diverses etapes. Al principi l’Esbart era l’única activitat que hi havia al poble i es va fer perquè els joves poguessin fer alguna cosa. Ara, però, hi ha 10.000 coses a triar.

Diu que ara els joves tenen moltes altres activitats a fer. En aquest sentit, com veu el futur de l’Esbart Laurèdia?

És difícil perquè la feina que hi ha d’haver darrere ha de ser constant. Per als esbarts és una mica difícil competir amb altres activitats extraescolars.

Vostè fa deu anys que és al capdavant de l’esbart.

Sí, jo vinc del món dels esbarts. Vaig començar al d’Andorra la Vella i vaig passar per diversos esbarts, com ara el de Sant Romà.

Llavors, com va li va arribar l’oportunitat de dirigir l’agrupació de Sant Julià de Lòria?

Precisament, tal com li deia, fa deu anys jo era professor de ball de saló a la Llacuna. En aquell moment, va perdre la vida l’antic director de l’Esbart Laurèdia. Llavors, jo coneixia alguns dels membres del grup de Sant Julià de Lòria, que es va quedar sense director. Ens vam entendre molt bé i van dir que volien que fos jo qui continués amb la feina.

Dirigir l’esbart va suposar un gran canvi en la seva vida?

Sí. Quan van donar-me l’oportunitat de dirigir l’Esbart Laurèdia em va canviar la vida. A mi i a la meva família. I és que vam acabar vivint a Sant Julià de Lòria i ara estem encantadíssims perquè és un molt bon poble. Els meus fills ja són lauredians i jo estic molt integrat a la parròquia.

En què consisteix el seu treball de director?

Bàsicament, és una qüestió artística. És a dir, jo soc qui dona les classes, tot i que tinc l’ajuda de diversos monitors, i així m’encarrego de la part pedagògica de l’agrupació.

I de la part artística?

També. Jo mateix faig la part creativa. Des del meu primer any he pensat diversos espectacles a partir d’una motivació sempre diferent.

Parla d’espectacles. Enguany celebren 30 anys de ‘Llegendes d’Andorra’ i 20 anys de la dansa de Canòlich.

Sí. És veritat que és molt curiós que siguin dates tan rodones. I quan busques coses per inspirar-te, aquest any vam trobar això (riu). De fet, el 2018 són els tres aniversaris, perquè també és l’any que compleixo deu cursos com a director.

tracking