Miquel Font

“La gent no és conscient del que suposa la ramaderia”

Fill del propietari de Casa Pirot, té 27 anys i és l’últim ramader de la família Font. La Casa Pirot té el recanvi assegurat, almenys una generació més

Miquel Font, agricultor i ramaderRubén Pinedo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb quines dificultats es troba a la seva feina?

És difícil perquè el bestiar no té dies de festa. Has de donar menjar als animals cada dia, els has d’anar a veure i cuidar-los a la muntanya, si li passa alguna cosa a una vaca hi has d’anar encara que sigui dissabte o diumenge... Malgrat això, és una feina agraïda perquè estàs al camp, en comptes de tancat en una oficina, que no a tot el món li agrada.

Quina percepció creu que té la gent d’una feina tan tradicional?

La gent va a la fira i veu el bestiar, però no és realment conscient del que suposa. Darrere hi ha una feina de dia a dia. Una persona que està dins d’un despatx potser no valora el fet que si cau una nevada hagi d’anar corrent a la muntanya perquè el bestiar no es quedi allà, per exemple.

És una feina molt condicionada per factors externs que no es poden controlar, com la meteorologia.

Així és. El temps penalitza molt les feines de camp, sobretot a l’estiu. Per exemple, si arriba una setmana de pluja i estàs en plena plantació, has d’anar una setmana abans a treballar perquè després amb la terra tova no podràs entrar el tractor. O en cas que vulguis tallar-la i caigui pluja, has d’esperar o donar-te pressa a plegar-la perquè amb la pluja es fa malbé i no pots collir-la.

Quina estació és més complicada per al treball de camp?

La primavera. El moment més crític és el de collir l’herba, perquè depens molt de la pluja, i a la primavera hi ha unes condicions molt canviants. La tardor també ho és, però és diferent perquè tens l’herba tallada, el tabac ja està a l’assecador, etc. La part més complicada de la tardor és que tens el bestiar a la muntanya i has d’estar pendent pel fred.

Quines característiques s’han de tenir per ser agricultor i ramader?

És acostumar-s’hi i tindre ganes d’aprendre. S’han de tenir ganes de treballar al camp, a l’aire lliure, que no t’importi anar brut i saber que has d’estar preparat per a treballar en qualsevol moment. Jo ho he viscut des de petit i sé com treballar el camp i com tractar el bestiar, però pot ser que una persona que no ho ha fet mai li costaria una mica acostumar-se a aquests hàbits. És una feina molt exigent.

En general, hi ha un problema de recanvi generacional en aquest món?

Fa quatre o cinc anys sí que no es veia gent jove en aquesta professió, però ara sembla que potser comencen a sortir persones joves interessades en ella. Jo tinc amics que d’un dia per un altre han muntat una explotació agrària i treballen en aquest món. Tot i això, no és suficient, perquè hi ha cases que no tenen generacions que continuïn amb el món de l’agricultura i la ramaderia.

tracking