Manel Niell

“Els fongs són vitals per mantenir la biodiversitat”

Investigador del Cenma especialitzat en els bolets. Ha protagonitzat les jornades de micologia organitzades al Centre d’Interpretació del Comapedrosa, i des del seu coneixement expert explica la importància dels bolets al medi natural.

“Els fongs són vitals per mantenir la biodiversitat”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina diferència hi ha entre un fong i un bolet?

Tots els bolets formen part d’un fong, però no tots els fongs fan bolets. El bolet és un òrgan de reproducció del fong. El bolet fa les espores, que seria l’equivalent a la llavor d’una planta. Aquestes espores cauen al ter­reny i germinen, donant lloc al fong, que està format per una sèrie de filaments. Quan es donen unes condicions adequades de temperatura, humitat, precipitacions, etc., aquests filaments s’uneixen i formen l’estructura del bolet. El bolet és com una mena de fruit, l’espora seria la llavor i el cos, és a dir, l’ésser viu, és el fong.

Per què aquesta ha sigut una bona temporada de bolets?

S’han donat unes precipitacions adequades i ha anat plovent durant tota la primavera i gran part de l’estiu, sobretot els mesos de juliol i agost. A més, s’han alternat dies de pluja i de sol, la qual cosa suposa unes condicions perfectes perquè surtin els bolets. Malgrat això, en el moment que ha deixat de ploure els bolets han decaigut bastant. Des de finals del passat mes de setembre fins a mitjans d’octubre ha plogut molt poc i hi ha hagut una temperatura massa alta, la qual cosa ha provocat una reducció del nombre de bolets.

Quantes espècies de bolets comestibles hi ha a Andorra?

De fongs, se’n va fer una monografia amb unes 850 espècies. D’aquests, n’hi ha uns 650 que produeixen bolets, dels quals una vintena són bons per a menjar-los. Cal dir que dins de cada espècie que es coneix popularment hi ha dues o tres espècies que es posen en el mateix sac perquè són molt semblants. Hi ha unes 200 espècies de bolets que són aptes per al consum, però moltes d’elles no tenen qualitat gastronòmica i hi ha d’altres que poden provocar problemes digestius a qui els mengi encara que no siguin tòxiques.

Quina importància tenen els fongs en el medi natural?

Els fongs són vitals per mantenir la biodiversitat de plantes i tenir un bon sistema forestal. Als boscos, les arrels de les plantes i els arbres estan en contacte amb els fongs. A més, el bolet és com un petit ecosistema. Dintre viuen larves de mosca, que són els cucs que a voltes trobem, també hi ha escarabats que s’alimenten d’aquestes larves de mosca. El mateix bolet serveix d’aliment de senglars, cabirols, esquirols...

Què s’ha de fer per preservar la biodiversitat de bolets?

El més important que s’ha de fer és no agafar el que no es coneix. Primer, perquè et pots intoxicar; i segon, perquè aquest bolet és un òrgan de dispersió d’un fong. Com he dit abans, el bolet és un petit ecosistema i forma part de la dieta de molts animals, per tant no pots arrencar tot el que et sembli perquè no és propietat teva. S’ha d’evitar també rascar en excés el terreny per no malmetre el fong.

tracking