Andreu Paneque

“Els joves veuen la política com una cosa llunyana”

Ha rebut la primera beca Consell de la Terra per a la redacció d’una tesi doctoral 24 anys. Resident a Barcelona, és llicenciat en Ciències Polítiques i està fent el seu doctorat a la Universitat Pompeu Fabra de la Ciutat Comtal. Considera que la política és la manera d’entendre la societat.

Andreu Paneque

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com valora haver rebut la primera beca Consell de la Terra?

Estic molt honorat i agraït que se’m doni aquesta oportunitat. Amb la beca podré dedicar-me exclusivament a la investigació i per tant puc dir, tal com està la situació actual, que soc un autèntic afortunat.

Com s’anomena la seva tesi?

El procés de professionalització de l’elit política de les democràcies de petita escala: Andorra en una perspectiva comparada.

En què consistirà?

Primer faig una fotografia d’Andorra del moment anterior a la Constitució per veure com funcionava la política i també per entendre la influència de la democratització. Així mateix, estudiaré l’accés del país a les diferents entitats supranacionals.

Per què ha decidit centrar el seu treball a Andorra?

Per una qüestió pragmàtica, ja que òbviament l’idioma oficial d’Andorra és el català i em fa la feina molt més fàcil, tant documental com quant al treball de camp. També hi ha un interès metodològic: té una mida petita i és un Estat-nació amb característiques de poder semblants a estats amb mides molt més grans. A més, el Principat té una democràcia realment jove i això facilita les comparacions amb altres Estats.

Parla d’Andorra en el món. Considera que és un país prou conegut?

Com qualsevol altre país petit, d’Andorra es coneixen els estereotips abans que els principis del país. D’aquesta manera, més enllà de les pistes d’esquí, potser és un Estat bastant desconegut i això és un problema i un dèficit que hauria de canviar perquè vivim en un moment en el qual s’està posant en dubte la idea d’Estat-nació.

Sembla que estem vivint un moment de canvis en la política internacional. Com valora la política?

Per a mi, personalment, la política és el motor que fa que tingui necessitat d’investigació i de conèixer el meu entorn. Quant a la societat, crec que hauria de ser la manera d’entendre la societat, però crec que més aviat és una manera d’entendre com s’ha de distribuir el poder.

Vostè només té 24 anys i sembla una ‘rara avis’ pel seu interès tan alt sobre la política. Pensa que la joventut està desencantada amb els partits i amb els seus representants?

Totalment. Considero que hi ha dos motius per explicar aquest desencís. El primer és que s’ha ins­titucionalitzat la política en grans termes, deixant que la gent participi políticament cada quatre anys. A més, els joves veuen la política com una cosa llunyana.

Com veu la política andorrana?

He entrat en contacte amb ella a principis d’aquest any. Té elements de política local, virtuts, que haurien de ser un mirall.

tracking