Berta Jiménez

“Cal tenir el rebost ple i saber què toca menjar”

Com recuperar els hàbits alimentaris després de les vacances.Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona. Insisteix en la necessitat de seguir una rutina i planificar els àpats de tota la família per aconseguir una dieta saludable.

Berta Jiménez, dietista i nutricionista

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fi de les vacances i la bona vida. Toca tornar a menjar bé?

A l’estiu hi ha més flexibilització horària, més permissivitat a nivell alimentari, més descontrol... I és veritat que de cara al setembre torna la rutina i els horaris escolars i per tant és un bon moment per tornar a organitzar els hàbits alimentaris.

I com es fa això?

L’important és començar a planificar els menús, intentar coordinar els horaris i les activitats amb els àpats. A l’estiu mengem molta més pasta, arrossos, paella, fideuà, gelats... i tots aquests capritxos estiuencs a poc a poc els hem d’anar substituint per una alimentació saludable.

Es pot fer progressivament?

L’adquisició d’uns bons hàbits alimentaris és un procés progressiu. Hem d’evitar les dietes de moda on d’un dia per l’altre ho deixem tot.

Hi ha més consultes després de les vacances?

Sí, la gent torna a agafar un horari i necessita tornar a seguir unes pautes alimentàries.

A l’estiu hi ha més deixadesa?

La gent marxa de vacances i per tant és un període de permissivitat en tots els sentits.

La tardor és una bona època per recuperar els bons hàbits?

Sí, hi ha uns horaris molt més marcats i això ajuda. També hi ha un canvi d’alimentació, amb aliments més calents que ens ajudaran a seguir pautes i rutines.

Seguir una rutina és el més important?

Ajuda molt més tenir horaris i pautes. La qüestió és tenir una bona planificació setmanal de menús. És a dir, que quan s’arriba de les vacances s’ha d’omplir la nevera, el rebost i congelar els productes que calgui o cuinar més quantitat i congelar-ne una part. Tenir el magatzem ple i saber què toca menjar facilitarà moltíssim que no hagis d’improvisar, que és el més difícil.

I els que no ens agrada cuinar què hem de fer?

Avui en dia la indústria ens ho posa molt fàcil, però hem de vigilar perquè hi ha molts precuinats que ens els venen com a saludables i cal llegir la lletra petita. Podem optar per moltes opcions saludables i senzilles. Les amanides no cal cuinar-les gaire i la fruita neta i pelada és fàcil de menjar.

Quines són les prioritats de la gent que va a la consulta d’un dietista?

Ara tenim una mica de tot. Hi ha una part de la gent que ve simplement perquè els orientis a l’hora de menjar saludablement, i si perden algun quilo doncs millor, però també venen moltes famílies que volen una alimentació saludable a nivell familiar. També pacients que han fet transgressions dietètiques durant l’estiu i tenen alguna patologia de base que els ha empitjorat. Llavors han de tornar a posar-se en ordre una altra vegada.

tracking