CONGOST DEL RIU TARA

Viatge a l'interior d'Europa

Congost del riu TaraA. E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jules Verne ens feia entrar a través d’un viatge meravellós al mateix centre de la Terra. Un recorregut on els exploradors havien d’esquivar tota mena de perills i navegar per llacs interns fins a la fita final. Aquí no parlem d’això però gairebé. Més modestament proposem fer un viatge a l’interior d’Europa, o més concretament al congost més profund del continent. Avui ens desplacem fins al congost del riu Tara, que travessa el Parc Nacional de Durmitor, a Montenegro.

És el congost més profund d’Europa perquè des de la vall a les parets més altes hi ha un desnivell de 1.300 metres i té una extensió de 80 quilòmetres. Seguint el riu es poden realitzar tota mena d’activitats d’aventura, de les quals destaquen especialment el ràfting i la bicicleta de muntanya. En el primer cas, com sempre és recomanable anar-hi a la primavera o principis d’estiu, ja que l’aigua del desgel augmenta el cabal del riu i l’experiència és més divertida. Un dels més populars és el que ens porta des de Brstnovica fins a Scepan Polje. Són 18 quilòmetres i es passa pel salt més gran i per la majoria dels ràpids. La distància fa que sigui una sortida que ocupi gairebé tot el dia, però n’hi ha d’altres que arriben fins a la desembocadura al mar Adriàtic, que en duren dos.

Els amants de la bicicleta de muntanya, si no els toca un vehicle no gaire modern, que també n’hi ha, gaudiran viatjant per aquí. L’experiència és totalment diferent del ràfting perquè en lloc de veure l’impressionant paisatge del Parc Natural des de la distància, es fa en constant contacte i no falten els miradors i descansos per gaudir d’un horitzó que sembla que no arribi mai.

Visita obligada, però, és el pont Durdevica Tara, una espectacular construcció que travessa el riu i l’espai preferit per fotografiar la zona, ja que permet captar la profunditat i la bellesa d’un espai natural que podria estar en perill, ja que l’Estat té la intenció de construir una central elèctrica. Si bé les primeres protestes van avortar el pla inicial, sembla que l’executiu l’hauria reprès.

Cop amagat

Kotor és una petita localitat d’origen medieval que va ser assolada per un terratrèmol el 1979. Els seus bonics car­rers i les esglésies l’han fet un lloc molt visitat.

tracking