Plaça del Capitoli

Descobrir el cor d'Occitània

Descobrir el cor d'OccitàniaC. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coneguda com la Ciutat Rosa pel color del maó dels seus edificis, Tolosa és, sens dubte, una de les ciutats més peculiars de França. La capital d’Occitània ofereix al visitant un ampli ventall cultural gràcies a les múltiples esglésies i museus que omplen uns carrers pels quals paga la pena perdre’s durant hores. Un atractiu que, sumat a una gastronomia capitanejada per la famosa saucisse i els aplaudits macarons, fa que sigui un plaer per a qualsevol viatger aterrar en aquesta gran metròpoli.

La ciutat de la Garona, però, té, com totes les grans poblacions, un centre neuràlgic. El punt de partida ideal per conèixer la població. Un cor majestuós de 12.000 metres quadrats que batega al ritme d’una vila totalment juvenil. Es tracta de la plaça del Capitoli, situada al bell mig de Tolosa. Precisament per això ha estat l’escenari de les grans celebracions de la ciutat, des de la victòria de la selecció gal·la el passat Mundial de futbol fins als discursos del general Charles de Gaulle després de l’alliberament, passant pels de Napoleó. Així mateix, la plaça, marcada al centre amb una gran creu occitana amb tots els símbols del zodíac, també acull un petit mercat dissabte al matí i una gran quantitat de bars, cafès i restaurants amagats en els porxos que configuren els edificis de la plaça.

Precisament, en el sostre d’una d’aquestes galeries es poden observar les pintures al fresc de Raymond Moretti, que resumeixen els episodis més importants de la població. Imperdible. Presidint la plaça trobem un impressionant edifici d’estil neoclàssic: el Capitoli. Es va començar a construir el 1190 i des de llavors fins ara és la seu de l’ajuntament i alhora de l’òpera de la ciutat. Al seu interior es poden observar escultures, pintures i objectes decoratius d’Henri Martin, Jean-Paul Laurens o Paul Gervais.

En una de les cantonades de la plaça hi ha l’hotel Le Grand Balcon, on s’allotjaven els pilots de la llegendària Compagnie Générale Aéropostale, que volava entre Tolosa i Dakar, entre els quals hi havia l’escriptor i aviador Antoine de Saint-Exupéry, autor d’El Petit Príncep.

RECOMANEM

L’edifici del Capitoli A l’ajuntament de la ciutat es pot visitar gratuïtament la sala dels Il·lustres, decorada amb pintures al fresc d’artistes locals del segle XIX.

tracking