Fortalesa de Hohensalzburg

Una porta oberta als Alps

Una porta oberta als AlpsJ. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Salzburg no tan sols pot presumir d’haver vist néixer fills il·lustres com Wolfgang Amadeus Mozart, Christian Doppler o Herbert von Karajan. També s’enorgulleix de tenir el castell medieval més ben conservat de tot Europa central, la fortalesa Hohensalzburg. Erigida sobre la muntanya de Mönchsberg, l’edificació passa difícilment desapercebuda: la seva imponent estructura és visible des de qualsevol punt de la ciutat. No en va és coneguda com La porta dels Alps.

L’any 1077, l’arquebisbe Gebhard va ordenar construir la fortalesa, que havia de servir al mateix temps de ciutadella i de residència oficial. En els anys següents, els seus successors –no cal oblidar que antigament la ciutat era, igual que Andorra, un Principat governat per arquebisbes– van ser els responsables del desenvolupament posterior de l’arquitectura del castell. Pels volts de l’any 1500 va adquirir el seu aspecte actual, sota el mandat Leonhard von Keutschach. L’objectiu original de la fortalesa era protegir el Principat, tant les autoritats com la mateixa població, de possibles atacs, i aquesta seria la seva funció durant anys.

De fet, Hohensalzburg va ser un important enclavament castrense fins a final del segle XIX, quan l’emperador austríac Francesc Josep I va decidir desmilitaritzar-lo. A partir d’aleshores, el castell va passar a ser una important atracció turística, potenciada per la construcció, poc després, d’un funicular que encara transporta avui dia milions de visitants. Tot i el seu preu abusiu –quinze euros per un viatge amb prou feines d’un minut–, aquesta és la manera més còmoda de conquerir el castell.

La pujada val la pena, no només per les inigualables vistes que s’obtenen de Salzburg i dels Alps, sinó perquè es poden visitar també diferents estances de la fortalesa –inclosa una sala de tortura–, i pujar a algunes de les seves torres. La sala més espectacular és l’ostentosa Goldene Stube, la cambra daurada on s’allotjava el príncep arquebisbe. En paral·lel, una exposició permet conèixer algunes curiositats sobre el passat militar de Hohensalzburg.

RECOMANEM

Getreidegasse. Aquest carrer és l’artèria principal del nucli antic de Salzburg, on es troben la casa natal de Mozart, l’ajuntament i infinitat d’establiments històrics.

tracking