David Fernández

“Hi ha escaldencs que mai han estat a Engordany”

Ruta per recuperar i descobrir la importància històrica d’Engordany. 31 anys, d’Escaldes. Demà ofereix la primera visita d’un cicle d’itineraris guiats que tindran lloc fins a l’agost per donar a conèixer Engordany a partir de la història d’Andorra fins a principis del segle XX.

“Hi ha escaldencs que mai han estat a Engordany”D. F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Engordany és el gran desconegut?

De cara al turista, sí. I de cara al ciutadà local no t’enganyaré: mentre m’he estat formant he fet pràctiques a escoles i m’he adonat que molts nens ja ho coneixen perquè han fet la ruta amb les escoles, però hi ha professors d’Escaldes de tota la vida que mai havien estat a Engordany.

Llavors als turistes no els demanarem l’impossible.

Venen a l’oficina de turisme pensant-se que estan a Andorra la Vella i els hem d’explicar que no, que és una altra població. D’aquí surt la necessitat de fer la ruta d’Engordany, perquè des d’Escaldes és més fàcil guiar-los.

Quins diria que són els motius d’aquest aïllament?

Doncs que des que va començar l’entrada del turisme, des dels anys 60 fins avui, l’atenció s’ha centrat més al centre de la vall i no tant a les parts més altes com la zona d’Engordany. Al centrar-se l’activitat principalment al centre, hi ha coses que s’han deixat de banda.

I que ara s’han proposat fer descobrir.

Sí, pensa que fins a principis del segle XX Engordany és on hi ha tota l’acció i activitat econòmica, però és a partir de llavors, amb l’activitat al centre turístic, que canvia. En qüestió de 60 anys la cosa ha canviat totalment.

Ara el poble està més oblidat.

Perquè ara és principalment residencial, tot i que sí que hi ha edificis que han quedat. Una part d’Engordany és conjunt arquitectònic d’interès, i un seguit d’edificis ho il·lustren, però la resta és més aviat residencial.

I en què consisteix la visita guiada per Engordany?

És una ruta que originalment estava enfocada al resident, però vam fer una proposta a Turisme perquè fos per als turistes. La diferència principal és que les rutes per al resident es fan amb un punt de vista molt més de conèixer l’entorn.

I ara se centren en la història?

Ara el que farem és fer descobrir aquesta part d’Engordany que no deixa d’il·lustrar els usos i costums del país en general fins a principis del segle XX. És a dir, que a través d’una passejada per Engordany explico quin tipus d’arquitectura hi ha al país, que el material que s’utilitza és autòcton, com el granit i la pissarra, i també la indústria del ferro des del segle XVII al XIX.

Diria que costa arrencar el turista del centre?

Depèn de la intenció que tingui el turista. N’hi ha que venen només per dos dies i fan jornada de compres i Caldea, altres que venen expressament per conèixer la cultura del país i altres que venen a fer turisme de muntanya. I va creixent: l’any passat la Coronallacs la van fer al voltant de 50 persones en tot l’estiu i aquest any una cinquantena de persones ja han acabat la ruta només en el que portem d’estiu.

tracking