Rebeca Moa

“De Suïssa hauríem d'imitar el model turístic i urbanístic”

Diplomada en el primer curs d’habilitació d’Informador turístic. 38 anys. És llicenciada en Empresarials i especialitzada en Turisme. Andorra és la seva passió i gaudeix ensenyant tant els nuclis urbans com el que ofereix la muntanya.

“De Suïssa hauríem d'imitar el model turístic i urbanístic”R. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què passar d’una feina amb números a poder guiar turistes pel país?

Mai se sap què ens presentarà el futur. Jo treballava en el sector financer i vaig canviar de feina per buscar una nova motivació i una nova il·lusió, així que per què no fer-ho? Qui sap què em motivarà en el futur.

I aquest passa per ensenyar Andorra?

No és una cosa que tingui decidida, però quan viatjo m’agrada observar les tradicions, la gastronomia, la cultura i les activitats que ofereix cada lloc, i vaig pensar que si m’interessen aquestes coses dels altres països, abans hauria de conèixer les del meu.

Li agrada Andorra?

M’encanta. Acostumo a fer d’amfitriona quan venen amics meus i els porto als museus, a fer vies fer­rades, els explico la història del país. El curs només era un pas més en aquesta direcció.

Què és el que més valora?

Les muntanyes i la natura que tenim. Els llacs, els refugis, els animals. Tenim un munt de circuits, de rutes, que s’estan desenvolupant i crec que cal donar-los a conèixer més perquè la gent valori més el país.

Parla de muntanyes, però vostè és guia turística.

És que també ho soc de munta- nya. És cert, però, que no tinc el perfil tradicional de persona que ensenya els nuclis urbans, sinó que gaudeixo de la muntanya. He fet el primer curs de guia de muntanya, ara estic fent el segon i entremig vaig fer el d’informador turístic. Sempre dic que és l’últim curs que faig i sempre n’acabo fent més.

Però vostè és més de ciutat o de muntanya?

Per a mi són dues coses compatibles. Imagini’s que estem fent una via ferrada o seguint la Ruta del ferro i se’ns posa a ploure. Què fem, girem cua i anem a l’hotel? Doncs no, perquè podem visitar la Casa d’Areny-Plandolit.

Quina seria la primera i la dar­rera parròquia que mostraria?

La primera és bastant fàcil, Ordino. Trobo que té un entorn natural i cultural molt atractiu. El poble és molt maco i acollidor i està perfectament conservat. Respecte a la segona part, Sant Julià. No és que sigui l’última, però sí que és qui s’ha posat més tard a potenciar-la i això es nota.

Què busca quan viatja?

A veure, tampoc és que sigui una viatgera empedreïda, però sí que busco el contrast cultural, per això he estat al Japó, a Costa Rica o a l’Índia. Tres països molt diferents a Andorra que em permeten valorar allò que tenim o allò que encara ens falta.

I de quin país creu que Andorra hauria d’aprendre més coses?

De Suïssa, sense dubte. Crec que hauríem d’imitar el seu model de turisme, de política i també el d’urbanisme. Tenen natura, com nosaltres, i fan moltes activitats. Per a mi és un paradís.

tracking