Carlos Ballarta

“Ningú s'hauria d'ofendre pels acudits d'un humorista”

És una de les estrelles de la comèdia a Mèxic Els seus crítics diuen que té un humor negre, àcid i cínic, ell el defineix com a “ximple”. Ballarta actua demà a les 21.30 hores al centre cultural la Llacuna de la capital, a l’inici de la gira europea

“Ningú s'hauria d'ofendre pels acudits d'un humorista”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin va ser el seu primer contacte amb la comèdia?

Suposo que el meu primer contacte amb la comèdia va ser el mateix que aquell que té tota la gent, amb la família. Recordo que m’agradava molt fer riure als meus germans i un dia, el 2012, vaig decidir pujar a l’escenari perquè no tenia res a perdre i vaig dir-me a mi mateix que ho havia de provar per veure si funcionava, i vull creure que va funcionar bé.

En pocs anys ha guanyat molta fama i s’ha convertit en una persona reconeguda. Què sent?

Crec que a diferència de la resposta que es podria esperar, que un se sent molt bé, potser destaquen més els aspectes negatius que els positius. En aquest sentit, hi ha cert nombre de persones que esperen que jo digui alguna cosa perquè elles puguin, potser, crear un punt de vista sobre un tema concret. És una responsabilitat que no vull i que no hauria de tenir.

Li resulta incòmode ser famós?

Una mica, pel fet que hi hagi tant interès en la teva persona. Crec que aquells que fem comèdia, almenys en el meu cas, volem ser l’atenció de la gent durant una hora a l’escenari i després d’això no volem que ens tornin a parar atenció, però aquesta no és la situació.

Els còmics han de ser sempre graciosos?

La veritat és que no soc partidari d’aquesta creença, molt present a la societat d’avui dia.

Com definiria el seu humor?

Ximple. Tot i això, crec que és una cosa que han de jutjar aquelles persones que segueixen el meu treball i que han presenciat algun dels meus espectacles.

Als espectacles parla de religió, sexualitat o drogues. Alguna vegada s’ha autocensurat?

Per preparar els meus acudits li ho consulto a la parella. Li pregunto si veu bé que digui alguna cosa sobre un tema concret, si li fa gràcia o si li sembla malament. Així, si li sembla bo, dono llum verd a l’acudit.

Quins són els límits de l’humor?

Crec que ningú s’hauria d’ofendre pels acudits d’un humorista, et pot agradar o no et pot agradar, però d’aquí que t’ofenguis i pensis que l’humorista ho ha fet amb l’única intenció d’ofendre em sembla una idea equivocada. El fet que t’anomenis comediant posa en context tot allò que puguis dir quan comença l’espectacle. Però la gent no s’ho pren així i molts creuen que es tracta d’una ofensa personal.

Quina diferència hi ha entre Carlos Ballarta i Carlos Martínez Vallarta?

Carlos Martínez Vallarta és algú obert amb qui coneix, però molt tancat i callat amb qui no ha parlat mai. Aquest Carlos és realment Carlos Ballarta, tot i que aquest s’ha animat a dir veritats disfressades de comèdia.

tracking