CARLOS ROYO

“Per esdevenir un líder has de tenir gent que et segueixi”

Professor associat a Esade, és especialista en gestió de recursos humans i lideratge ‘Quatre converses efectives amb el teu equip per poder dormir tranquil’. Aquest és el títol de la sessió formativa que Royo impartirà demà al World Champions Jorge Lorenzo Museum (19.00 a 20.30 hores)

“Per esdevenir un líder has de tenir gent que et segueixi”ESADE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lideratge. Què és?

Jo ho definiria com la capacitat d’influir i de ser seguit. Per esdevenir un líder has de tenir gent que et segueixi o que, si més no, comparteixi la teva visió. El lideratge ha de ser de situació. S’ha d’adequar a les circumstàncies que necessita el col·lectiu i l’entorn per on aquest líder es mou.

Tothom pot ser un líder?

És una qüestió molt interessant perquè tots tenim qualitats per influir. En certs moments és complicat fer pujar a un arbre una girafa. És millor ensenyar-li a menjar les fulles dels arbres, ja que per això ha estat dissenyada. Tots som capaços, si no de liderar, sí d’influir. Aquesta posició d’influir ha de sorgir d’uns valors que puguin ser compartits per un grup. Cadascú té les seves qualitats.

Expliqui’s.

Es pot ser un bon líder en un entorn agressiu en el qual, per exemple, s’ha de generar acomiadaments perquè hi ha un expedient de regulació d’ocupació, i no tenir qualitats per liderar un entorn en què s’ha de generar una visió col·lectiva. I hi ha persones que són totalment el contrari, que els genera molta tensió prendre decisions impopulars, però són capaces de desenvolupar un lideratge que generi cohesió.

Quines qualitats ha de tenir un bon líder?

Als 80 o 90 es deia que el líder havia de tenir aquest punt de seducció, de posar-se al lloc de l’altre. Hi havia un llistat de qualitats. Ara, amb l’enfocament de situació, s’associaria a les circumstàncies.

Posi un exemple.

Un equip que té persones amb un alt potencial i que al mateix temps tenen un bon rendiment. Aquestes persones moltes vegades són ignorades en les organitzacions perquè són molt eficients i el líder es preocupa d’altres persones que tenen més dificultats. Un bon líder hauria de tenir capacitat d’empatia o de conèixer realment el que aquestes persones necessiten perquè no s’acabin desmotivant i marxant.

Hi ha altres situacions.

Sí, persones amb un gran rendiment i una manca d’actitud. No puc dir que ho fan malament, però sí que hi posen poques ganes. Un bon líder ha de tenir la capacitat de conèixer que és el que està passant. I també hi ha persones amb una gran actitud però amb un baix rendiment. El líder ha d’aclarir què s’espera d’ells.

El títol del curs que impartirà demà és, si més no, curiós.

Sí. El vaig escollir pel que he llegit i estudiat els darrers anys, per la meva experiència i per la dels meus col·legues. Quan un dirigeix i no és capaç de conversar, d’explicar les coses o de seure amb el seu equip, la interpretació que farà del que penso, del que faig o de com dirigeixo serà la seva i no la meva. I és la interpretació el que fa que puguem treballar junts, que puguem tenir valors i compartir punts de vista.

tracking