Alfons Rivera

“El 1966 la gent no estava acostumada a rebre multes”

Va ser el primer agent de circulació de Sant Julià de Lòria 74 anys, va estar-ne vuit dirigint el trànsit de la parròquia fins que li va sorgir l’oportunitat de treballar a la duana. Va ser guardonat amb un premi a la trajectòria pels 50 anys des de la creació del cos.

Alfons Rivera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va arribar a ser el primer agent de circulació de la par­ròquia?

Doncs perquè vaig ser l’únic que va respondre a l’edicte que va sortir el 1966. Vaig pensar que seria una bona oportunitat laboral i que si no m’agradava, sempre podria deixar-ho.

Però s’hi va quedar vuit anys.

És que sí que em va agradar, però va ser una època difícil. Érem la primera promoció i el 1966 la gent no estava acostumada a rebre multes ni ordres, així que a vegades tenia conflictes amb la gent del poble.

A quina mena de conflictes es refereix?

Doncs imagini’s. Era una època amb pocs vehicles i ningú que ordenés el trànsit. La gent aparcava on volia i quan volia mentre se n’anava de compres, i de cop i volta apareix una figura d’ordre que regula el trànsit o que posa multes. Tot això derivava en alguna discussió.

El 1973 va deixar el càrrec per aquest motiu?

No, ni de bon tros. El fet és que les condicions laborals a la duana eren millors i vaig pensar que no hauria de patir més els efectes climàtics. Pensi que hem d’estar al carrer amb pluja, neu o fred.

Els equipaments divergien molts dels d’avui en dia?

Crec que no gaire. Bàsicament la roba, però per la resta més o menys igual. El primer any vestíem un uniforme gris amb una ratlla blanca al costat. A l’hivern ens donaven un abric i un impermeable quan plovia, però recordo que anàvem amb gorra, no amb casc. Això va arribar més tard.

Tenia molta activitat en una època amb menys cotxes?

Depèn. És cert que hi havia dies on teníem molt poca feina, però en d’altres ens superava, especialment en època de vacances i ponts. Recordo que en la primera promoció érem només nou agents, i el de la Massana ho va deixar de seguida, així que érem molt pocs.

Van rebre formació?

El conseller de la Casa de la Vall, el senyor París, era qui ens cuidava, encara que ens pagaven els comuns. Ell ens va enviar a Barcelona a fer un curs amb la guàrdia urbana i després ens va preguntar si volíem pistola. Li vam dir que no, que només volíem dirigir el trànsit.

Veu el cos d’agents nacional?

Penso que cada comú té les seves característiques i qui les coneix millor és el seu cònsol. No sabem com funcionaria el cos si el dirigís algú que no fos del poble.

Li va fer il·lusió el reconeixement que li va dispensar el comú pels seus anys de servei?

Molta, però per motius personals no hi vaig poder assistir. Vaig anar fa pocs dies a recollir el guardó. Només dir que jo vaig entrar fa 52 anys, però fins al 1968 no ens van donar el carnet, per això se celebren els 50 anys del cos.

tracking