Miquel Giró

“Molts comencen fabricant cervesa al garatge de casa”

>> Els secrets de la cervesa artesana
És l’encarregat d’elaborar les diferents varietats de la marca andorrana Boris Craft Beer. Ara el projecte es consolida amb l’imminent trasllat a una nova fàbrica, a la Cortinada.

“Molts comencen fabricant cervesa al garatge de casa”m. g.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què es diferencien una cervesa artesana d’una industrial?

La principal diferència és que en l’artesana tots els productes que s’utilitzen són naturals. En canvi, en la industrial hi ha cereals afegits, com poden ser l’arròs o el blat de moro, a més d’altres productes. Tot plegat ajuda a abaratir costos.

I es nota en la butxaca...

Sí, aquest és el motiu principal que la cervesa artesanal sigui més cara. Evidentment, la qualitat té un preu. A més, aquí bona part del procés és manual, inclòs l’embotellament. Inevitablement això encareix el producte.

Quin és el procés d’elaboració?

La cervesa no deixa de ser una infusió de cereal maltat en aigua, a la qual posteriorment se li afegeix llúpol, el que li dona l’amargor característica, i que més tard es posa a fermentar amb llevat. Finalment, s’afegeix un sucre especial a l’ampolla, o bé s’injecta directament el CO2 al fermentador, per produir les bombolles.

Com s’obté cada tipologia de cervesa?

Depèn de diversos factors: del tipus de torrat o assecat de la malta, del temps i de la temperatura de la infusió, del moment en què afegeixes el llúpol... per això hi ha tants tipus de cervesa diferents.

Tot i així, molta gent no beu res que no sigui la típica rossa.

És molt curiós, perquè cada país té la seva cervesa de referència, però totes elles tenen una gran similitud en aromes i gustos. Els últims anys, però, molts consumidors han vist que hi ha també les artesanes, que es desmarquen de la cervesa de fàbrica i del seu gust universal.

Com s’aprèn l’ofici?

En el meu cas, jo no venia d’aquest món. Treballava en dietètica, fins que em van proposar la feina. I la veritat és que vaig començar de zero, amb el mestre cerveser Heiko Kirchner. Ell em va introduir en aquesta tècnica, i a mesura que vas treballant, descobreixes diferents tipus de cervesa, mètodes, fermentacions...

Hi ha cursos?

Sí, i de fet en vaig fer un a Barcelona, d’una setmana, en què aprens tant la teoria com la pràctica de la cervesa artesanal. Però també és cert que, per molt que ho estudiïs, el primer dia que et trobes sol davant de la maquinària i dius “ara he de fer una cervesa”, estàs acollonit: no saps com sortirà, o si faràs petar la fàbrica...

Qüestió d’anar practicant...

És fonamental. Molts cervesers comencen fent proves amb sistemes rudimentaris, al garatge de casa.

Qui més qui menys, tothom pot fer-se la pròpia cervesa?

Sí, i és habitual perquè el procés és relativament fàcil. Amb quatre galledes i els productes adequats la pots fer.

Boris es muda a una nova fàbrica. Ja ho tenen tot a punt?

Pràcticament. Només ens queda enllestir la zona de showroom i bar. Estem molt contents perquè podrem augmentar la producció i fer noves varietats de cervesa.

tracking