Anna Albalat

“Les apps meteorològiques dels mòbils són fiables”

>> Als seus treballs examina l’estat de la neu i el temps del Principat
Des de ben petita ha sentit curiositat pel cel. Ara, fa prop d’un any que treballa al Cenma com a investigadora de la Unitat de Medi Físic.

“Les apps meteorològiques dels mòbils són fiables”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta temporada està sent molt destacada quant a la neu.

Sí. Des de la temporada 2012-2013, quan es va arribar a gruixos de fins a tres metres, que no teníem un hivern amb aquestes precipitacions i tants episodis de nevades. De fet, enguany la temporada a Ordino-Arcalís s’allargarà fins al 30 d’abril.

Andorra té un microclima?

No. El clima d’Andorra és un clima d’alta muntanya, característic de tota aquesta zona. La cosa peculiar que té és la influència at­làntica i mediterrània alhora. Per això a vegades tenim precipitacions que venen del sud o del nord. Així, pot nevar més a Sant Julià de Lòria que a Arcalís si la pertorbació ve del sud.

Hi ha molta afició a la meteorologia?

Hi ha molta gent a qui li agrada mirar el temps. Avui en dia la gent té accés a una gran varietat de productes de meteorologia, ja sigui a la informació de la televisió, de les aplicacions dels mòbils o als ordinadors a través de totes les pàgines web que es dediquen a informar d’això. És molt positiu perquè la gent té curiositat per saber què passarà l’endemà en termes meteorològics. Jo recomano a tothom interessat en aquest món que faci cursos i tallers, a banda, evidentment, que primer miri el cel.

Com va començar a interessar-se pel temps?

Vaig començar a estudiar Geografia i llavors vaig començar a preguntar-me coses sobre el meu entorn i a motivar-me per saber què passa al cel. És curiositat, des de petita.

Els meteoròlegs s’equivoquen molt?

És una pregunta que m’agrada (riu). Normalment els meteoròlegs no s’equivoquen, però la gent no reconeix els encerts i es fixa en els errors. Quan fa bon temps ningú es queixa que l’home o la dona del temps ha encertat o ha fallat (riu).

Però aquestes figures que ‘endevinen’ el temps l’endemà s’han convertit en autèntiques estrelles.

Gràcies a la televisió molts s’han convertit en persones reconegudes i famoses. I és que s’ha de tenir present que a la televisió l’espai del temps el mira moltíssima gent. Però també cal recordar que hi ha molts meteoròlegs que no són famosos i són igual de bons.

Els pronòstics de dues setmanes són fiables?

A més de tres dies vista no es poden donar pronòstics fiables. Les pertorbacions poden variar molt la situació.

Quina credibilitat tenen les aplicacions del mòbil sobre el temps?

Les apps meteorològiques dels mòbils són fiables. S’ha de tenir present que s’alimenten dels nostres models meteorològics.

tracking