Loli Terrón

“Hi ha parelles que no es parlen ni de cara als fills”

La mediació, una via més fàcil, ràpida i barata que la justícia. Treballadora del Servei d’Atenció i Mediació Social del Govern, que des del 1994 ajuda parelles o familiars a resoldre conflictes i arribar a acords de manera gratuïta.

“Hi ha parelles que no es parlen ni de cara als fills”S. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si em vull separar he d’acudir a vostè?

O a un advocat, però no és el mateix. La figura del mediador és més per restablir la comunicació entre les dues parts, perquè moltes vegades queda tan deteriorada que pràcticament ni es parlen, de vegades ni de cara als fills.

Se separen però han de seguir relacionant-se.

Clar, la relació de parella es trenca però han de tornar a establir una nova relació com a pares. Pares ho continuaran sent sempre, i per tant han de seguir parlant com a pares, no com a parella.

Quines capacitats han de tenir els mediadors?

Paciència, perquè aquí s’escolten moltes coses, i la capacitat d’intentar que un escolti l’altre i sobretot que hi hagi respecte mutu i una relació igualitària.

Costa molt això?

La gent en general ve amb voluntat de seure i parlar, i un cop aquí nosaltres els hem d’explicar que la via judicial no els serà beneficiosa ni a ells ni als fills. És un desgast emocional, econòmic i de temps. Aquest servei és gratuït i més ràpid. Un procés judicial es pot allargar dos i tres anys.

I quant temps cal per aconseguir que una parella arribi a l’entesa?

Depèn de cada parella. N’hi ha que venen amb molta voluntat i arriben a l’acord molt de pressa, amb tres sessions.

I el màxim?

Hi ha parelles que necessiten sis, set o vuit sessions si cal. No tenim un màxim, el temps el marca la parella. Encara que en fessin deu o dotze no hi hauria problema.

No s’acaba sentint com una psicòloga de vegades?

No, perquè no fem teràpia de parella. Si veiem que no estan segurs de separar-se els derivem a terapeutes de parella. I els recomanem que comencin un procés de mediació quan tinguin molt clar que volen separar-se.

Però sí que deuen sortir moltes emocions.

Sí, en algunes ocasions hi ha moltes emocions i nervis pel mig i la situació emocional de les parts està molt tocada i deteriorada. Llavors sí que passa que aixequen la veu, però els diem que si no hi ha respecte hem d’aturar la mediació. Hi ha moments de tensió i surten molts retrets de coses passades.

Quan hi ha hagut patiment és fàcil arribar a un acord?

Sí que hi arriben, el que passa és que segons el que hagin viscut necessiten fer un procés de dol.

Llavors potser és millor venir al cap d’un temps?

No no, com abans vinguin millor, però hi ha parelles que no tenen clar si separar-se pels fills. Llavors el que els diem és que els fills no pateixen tant per la separació sinó per veure malament els pares. Si veuen que se separen però tenen una relació cordial els farà menys mal.

Sent frustració quan veu que una parella no s’entén?

No, però sí que sap greu.

tracking