Dolors Artuñedo

“Em fa molta pena que costi tenir aspirants al pubillatge”

La primera dona que lidera una entitat més antiga que la parròquia. Va néixer el 1978, com Escaldes-Engordany. Admet que presidir la Unió Proturisme en el quarantè aniversari de la parròquia és una responsabilitat afegida. També una “felicitat”.

“Em fa molta pena que costi tenir aspirants al pubillatge”D. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des del setembre és la màxima responsable però vostè ja hi tenia una vinculació amb la Unió Proturisme.

L’any 1996 vaig ser dama d’honor i quan va acabar el meu any de pubillatge vaig ser col·laboradora per a festes i actes puntuals. El meu home també ha estat membre de la junta.

Decideix fer el salt encapçalant una candidatura. Per què?

El 2017 vaig col·laborar molt amb les festes que organitzaven i sabia que la junta s’havia de renovar. Va arribar una primera assemblea, només es va presentar una candidatura i, a més, tenia algun problema. Amb d’altres col·laboradors i amics vam pensar que no podia ser. Sabem que és molt sacrifici i molt esforç però va ser per amor a la Unió Proturisme i perquè no es perdi.

A algú que no tingui ni idea de què és l’entitat, com li ho explicaria?

La Unió Proturisme va néixer per fer promoció de l’aigua termal i atreure turistes abans que Escaldes fos parròquia. Després va afegir l’organització de festes .

Encara té raó de ser?

Sé que hi ha gent que diu que d’algunes coses se’n podria fer càrrec el comú però perdríem l’essència. Penso que s’ha de mantenir perquè és quelcom del país i de la parròquia, és una tradició. A banda que porta el pubillatge, que un comú no ho faria.

Però costa cada cop més tenir candidates i candidats.

A mi em fa molta pena. Quan jo em vaig presentar érem vint noies! A aquestes edats molts estan estudiant, d’altres treballen, i també és la implicació i si a casa s’ha viscut. Penso que és una cosa que també s’ha de publicitar més, crec que, per desconeixement, no tenim més noies. També moltes noies d’altres parròquies s’han volgut presentar i potser ho hem de mirar perquè ara està limitat a escaldenques.

Què contesta a qui pensi que està passat de moda?

A Andorra com que només s’ha fet i es fa a Escaldes i se sent poc potser pensen que és una cosa antiga, però realment mou moltíssima gent i molt jovent.

Vostè per què s’hi va presentar?

La meva mare em portava a veure les eleccions de pubillatge, llavors t’agrada i penses: “Ara em vull presentar.”

Alguna sorpresa per a la festa major?

Volem [riu].

Vostès tenen un hàndicap que és que de vegades coincideixen amb la ‘gran festa major’, la de Sant Julià.

És veritat. Aquest any el nostre últim dia és el primer dia de Sant Julià. Però l’any passat la d’Escaldes va ser un èxit i volem fer alguna cosa que ho iguali, i estem en això.

I a la banda musical?

Escoltem molt la ràdio, mirem vídeos de YouTube per saber què és el que més sona perquè han de ser artistes que agradin molt. I aquest any també volíem activar més el programa infantil.

tracking