Patrick Ferreira

“Las 'janeiras' ja formen part de la cultura andorrana”

En època de ‘janeiras’, aparca la dansa per acompanyar el grup de cantaires Andorrà i de 24 anys segueix la tradició, que va néixer a començament del segle XX, d’anar casa per casa per desitjar bon any tot cantant al nen Jesús i al mes de gener.

“Las 'janeiras' ja formen part de la cultura andorrana”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què són les janeiras?

Són cançons religioses amb lletres molt simples que anuncien el naixement de Jesús i donen la benvinguda a l’any nou. S’anava de porta en porta per demanar les restes dels menjars de Nadal o, si no pot ser, diners. I després s’ho repartien entre els cantants. Nosaltres som una vintena entre cantants i instrumentals.

Ser al grup de folklore li ve de família?

Sí. Els meus pares són immigrants portuguesos, coneixien gent que estava al grup i m’hi van apuntar quan tenia uns 11 anys. Vaig fer amics allà i encara hi soc.

Sempre com a dansaire?

Sí. Quan vaig entrar vaig aprendre a ballar. Primer les més bàsiques, les dels més petits. I després vaig poder formar part del que és el cos de dansa del grup. I fins ara, sempre ballant.

Quin tipus de dansa balla?

El ranxo tradicional de la regió de Viana, al nord de Portugal, que està considerada com el centre del folklore nacional.

Ha canviat la manera de ballar aquestes danses a Andorra?

Sí, ha anat canviant cap a millor. Ara quan veiem vídeos antics, ens riem una mica per la coreografia i el vestuari. Hem ampliat el repertori i hem millorat passos. Ha anat evolucionant.

Quan van a Portugal, hi ha molta diferència entre el que fan allà i el que fan vostès?

Depèn del grup. Hi ha diferents nivells segons com de seriosament s’ho pren cada grup. Hi ha qui ho fa per divertir-se i altres que s’esforcen més per representar fidelment la tradició. Això genera diferents tipus de balls, uns més rigorosos que d’altres.

I Casa de Portugal on estaria?

Sempre intentem ser el més rigorosos possible, tant a nivell de vestuari, on es nota molta diferència amb altres grups que són més novells o amateurs, com de coreografia. Ara hem passat a formar part de la Federació Portuguesa de Folklore on t’exigeixen uns estàndards mínims. Al grup de folklore intentem aconseguir l’excel·lència.

Es sorprenen de la vostra qualitat quan aneu a Portugal?

Tenim sempre bones crítiques a nivell de vestuari i de ball.

I ara venen les ‘janeiras’.

Sí, hem començat a treballar-les abans del Nadal. La tradició ve d’inici del segle passat i nosaltres vam començar a fer-les el 2006, coincidint amb el desè aniversari del grup. Ho vam fer visitant cases particulars, institucions, residències, esglésies, centres comercials, bars i restaurants. El 2010 el Copríncep Vives ens va convidar a portar les janeiras a la catedral de la Seu i hi anem cada any.

Ja són part de la cultura del país?

Sí, les janeiras ja formen part de la cultura andorrana. Molta gent ens pregunta setmanes abans quan començarem, per demanar hora. Hem format una tradició aquí. I no solament les janeiras, també altres actuacions, com ara la que fem al maig per celebrar el nostre aniversari.

tracking