Adrià Palencia

“Viure el capvespre i l'alba en un cim és espectacular”

29 anys. Enamorat de la muntanya, ha convertit la seva afició en feina. La Vivac Experience de Vallnord convida a fer nit sota les estrelles en un dels cims d’Ordino-Arcalís. L’Adrià Palencia, que també és monitor d’esquí, n’és un dels guies.

“Viure el capvespre i l'alba en un cim és espectacular”A. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Expliqui’m l’activitat.

Es tracta d’una excursió, ja sigui fent esquí de muntanya o raquetes, fins a un dels cims de l’estació. Un cop allà es fa nit amb material tècnic de la marca The North Face, que n’és patrocinador, material preparat per a suportar temperatures molt més fredes que les mínimes d’Arcalís.

De qui va ser la idea?

Tot ve de les sortides que feia amb Chema Pereda, que és l’altra persona que fa de guia. Som amics i sortíem amb esquís de muntanya per pernoctar amb tenda, dins de coves o fent bivac. Som fotògrafs aficionats i aprofitàvem per fer fotos. Eren fotos que acostumaven a agradar força, sobretot a en David Ledesma, responsable de màrqueting d’Arcalís. Va proposar-nos fer-ho com a producte de l’estació, estava convençut que agradaria.

Cal estar en forma per apuntar-se a aquesta aventura?

Depèn. Perquè es pot fer amb els esquís de travessia, que demana estar en forma i conèixer la muntanya, però hi ha l’opció de sortir amb raquetes, a Tristaina o sobre la Coma d’Arcalís, més senzilla.

No hi passen molt de fred allà dalt i de nit?

Un dels requisits és portar roba adequada per poder realitzar l’activitat, és a dir, roba tècnica. La marca que ens patrocina ens ha donat material suficientment tècnic com per estar-hi sense cap problema, com ara sacs per a baixes temperatures o tendes d’expedició que s’utilitzen a l’Everest.

Per tant, no s’hi va a patir?

(Riu) No, no s’hi va a patir, que quedi claríssim. Hi ha espai també per si fa molt vent, per poder estar dins, fer una mica de foc. No s’hi passa gens de fred. Al cim també hi farem tallers com ara construcció d’iglús o fotografia.

Què és el millor de fer bivac?

La sensació d’estar allà sol, el silenci, sobretot el cel estelat. Viure el capvespre i l’alba al cim d’una muntanya és espectacular. És una experiència molt especial.

Abans deia que era fotògraf amateur. Què va ser primer, la fotografia o la muntanya?

La muntanya, des de petit. Però una cosa va acompanyada de l’altra. Soc entrenador d’esquí a l’Esquí Club d’Ordino Arcalís. Abans era un hobby, i s’ha convertit en professió. L’altre guia, en Chema, també té molta experiència, ha viatjat a Noruega i Groenlàndia, on ha fet molta acampada.

És més habitual el bivac en d’altres països de muntanya?

A Noruega tenen costum d’anar a la muntanya a petites cabines i a Groenlàndia, dormir en iglús. Aquí al Pirineu, ho fa només gent molt experimentada. Nosaltres ho apropem a més persones.

Com ho viuen els més novells?

La principal inquietud és el fred, si podran dormir, però de seguida agafen confiança i volen repetir.

tracking