Jorge Cuervo

“Mostrar la vulnerabilitat reforça el lideratge”

Autor dels llibres ‘Mejor liderar que mandar’ i ‘Qué hacer con tus miedos’, avui (19 hores, Art Hotel) parlarà de la relació entre lideratge i por convidat pel Chapter d’Esade.

“Mostrar la vulnerabilitat reforça el lideratge”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

S’ha de trobar el sentit positiu a la por?

Ben aprofitada la por és la millor eina que tenim per desenvolupar el lideratge. La por no és un problema, el problema és que no sabem què fer-ne.

I què n’hem de fer?

El control de la por provoca repressió, la repressió fa que tinguis estrès i, a més, tens una pèrdua de capacitat d’acció, penses pitjor i reacciones pitjor. El control servia en un món més senzill però avui dia les coses que has de fer per tirar endavant necessiten que siguis molt conscient de tu mateix i de la situació. La solució és substituir control per gestió.

I com s’aborda?

La gestió parteix de l’acceptació que tens por. En comptes de tapar-ho, que és el que fem tots, el que has de fer és acceptar que en tens i saber què fer per convertir-la en una altra cosa.

Acceptar que en tens i també transmetre-la?

Una cosa que al lideratge li va molt bé perquè el reforça és la capacitat de mostrar la pròpia vulnerabilitat. La majoria de gent pensa de forma intuïtiva que les pors s’han de tapar perquè si les mostres quedes més feble, i això no va ben bé així. Les emocions són missatges, si les deixes fluir van a favor teu i si les reprimeixes, en contra.

I admetre-ho és també és el primer pas per saber gestionar-la?

Exacte. Reconèixer, acceptar i a continuació saber què fer, i aquí entren les tècniques que es poden aprendre.

Homes i dones tenen la mateixa actitud davant la por?

Ja començo a tenir molta més igualtat però en els cursos inicials que feia de gestió de les inseguretats sobretot venien dones. Els homes no venien i no és perquè no tinguessin por, sinó perquè no volien mostrar-ho. Les dones culturalment tenen més permès o acceptat en general el tema de les emocions.

Relacionat amb el seu primer llibre, el perfil del qui opta per manar és també el de qui vol controlar la por?

Va molt lligat. El món del control i el jefe estan molt units i el món de la gestió i el líder, també. La gent quan té inseguretat busca la seguretat i ho pot fer dintre seu o fora. Dintre s’aconsegueix millorant l’autoconeixement per generar més recursos i respostes i això és el lideratge. I l’altra via és buscar seguretat controlant el meu entorn, les coses i les persones. El problema és que els altres es resisteixen i per això tenim aquests conflictes de poder.

Deia que hi ha tècniques per gestionar la por.

Hi ha dos tipus d’exercicis, per solucionar situacions concretes i d’altres que són més de fons. No es tracta d’eliminar la por, que no marxarà mai. Es tracta que quan vingui sàpigues què fer.

Quina ha de ser l’actitud?

La mentalitat adequada és la mateixa que un nen que comença a caminar, que no li importa les vegades que caigui, només pensa a aixecar-se.

tracking