La ribera de Porto

La joia de la riba del riu Douro

La joia de la riba del riu DouroGerard del Castillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El barri de la Ribeira de Porto, a peu del riu Duero (Douro en portuguès) és la vista de la ciutat portuguesa més fotografiada pels turistes que la visiten. Paradoxalment, la fotografia que tothom cerca no es fa ni al barri, ni a la riba, ni a Porto. Es fa a la veïna ciutat de Vila Nova de Gaia, coneguda per acollir els cellers de vi de Porto, i a la qual s’hi pot accedir fàcilment creuant el pont de Sant Lluís I a peu o en metro. El riu, les cases acolorides i les múltiples esglésies del barri, entre les quals la catedral de la Sé de Porto, conformaran una foto excepcional com la que il·lustra aquesta contra.

Un cop capturada la imatge el que toca és una passejada per la ribera del Duero, en aquest cas ja a la mateixa ciutat de Porto. Es pot començar al matí, no cal a primera hora, i pujar en algun dels rabelos –l’embarcació típica del riu que tradicionalment transportava les barriques de vi de Porto des de l’Alt Duero fins a Vila Nova de Gaia, on el vi era emmagatzemat per després ser comercialitzat a altres països– per fer el que es coneix com el Creuer dels Sis Ponts. Una ruta d’anada i tornada pels sis ponts de la ciutat des del de l’Arrábida, el més llarg de la vila, situat a la desembocadura del riu ja tocant a l’oceà Atlàntic, fins al pont de Freixo, situat a l’extrem est de Porto.

Realitzat el creuer, que dura poc més de 45 minuts, és el moment de fer una passejada per una ribera plagada de restaurants, que majoritàriament ofereixen plats amb productes del mar, tot i que també es pot trobar un altre tipus d’oferta culinària.

Si encara queda estona per a l’hora de dinar es pot creuar a peu el pont de Sant Lluís I, vigilant, si es va per la part de sota, de no ser atropellat per un vehicle; o si es creua per la part de dalt, pel metro. A Vila Nova de Gaia, també a la ribera del riu, hi ha restaurants per menjar i es pot obrir la gana prenent una copa de vi de Porto. La majoria dels cellers n’ofereixen de gratuïtes si se’n fa una visita.

Si es vol anar a Vila Nova de Gaia a dinar, és millor creuar el pont a peu per la part de baix. Si es fa per la part de dalt caldrà agafar un funicular per evitar una important caminada fins al riu.

Recomanem

La llibreria Lello

Situada al cor de Porto, s’assegura que l’autora de Harry Potter, J. K. Rowling, es va inspirar en la llibreria Lello per crear els interiors del castell de Hogwarts.

tracking