La Venècia de PortugalA.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si ens demanen per una ciutat amb canals d’aigua enmig, immediatament ens ve al cap Venècia i les seves góndoles. És cert que Europa està plena de poblacions amb aigua als voltants dels carrers, però a Itàlia tenen la ciutat per ex­cel·lència dels canals en l’àmbit mundial. Amsterdam, Gante o Bruges són algunes de les altres localitats que són reconegudes per tenir aquesta distinció demogràfica, però hi ha molts més llocs així. Portugal també té la seva pròpia ciutat plena de canals: Aveiro, batejada com la Venècia de Portugal. No obstant això, no s’hi assembla gaire. Els canals no són ni la meitat de nombrosos que els de Venècia, ni la meitat d’amples. Té tres llargs i estrets canals a tota la ciutat que la divideixen en dues parts, però el que ha fet que es faci la comparació amb la reina de l’Adriàtic és el seu particular vehicle per circular pels canals. En comptes de góndola, els anomenen moliceiros, i tenen una gran semblança al mitjà aquàtic pel qual és famós Venècia.

Més enllà d’això, Aveiro té una arquitectura molt diferent, amb edicifis pintats de colors cridaners i diferents entre veïns. Es pot trobar una casa pintada de groc i just al costat una de blau elèctric. Els voltants dels canals tampoc estan plens de monuments ni edificis icònics, i les passejades amb els moliceiros serveixen per relaxar-se en comptes de visitar llocs amb importància cultural.

Malgrat tot, en aquestes petites excursions pels canals hi ha el típic guia turístic que explica la història d’Aveiro i no deixa de ser culturitzant perquè aprofundeix en l’activitat econòmica per la qual és conegut: la producció de sal. Centenars de salines omplen els terrenys propers al mar. Ara, però, n’hi ha moltes menys i el seu pes ha anat baixant, així com la gent que s’hi dedica. Tot i això, continua sent un atractiu turístic visitar les salines, i més en època de producció.

Les platges d’Aveiro, que està situada en una posició cèntrica, amb prop d’una hora de trajecte fins a Porto en cotxe i de les dues hores fins a Lisboa, són el tercer atractiu de la ciutat, així com l’excel·lent peix que es pesca a les seves costes.

Recomanem

Les salines. A uns 15 minuts caminant des del centre, es pot veure i aprendre el procés de producció de la sal quan és l’època, que habitualment és als mesos de calor.

La Venècia de Portugal

tracking