I va arribar 'Joc de Trons'B. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Campillo de Dueñas tenia el 2015 una població censada de 85 persones. El veí Hombrados el mateix any tot just 38. Són dos pobles enclavats en una zona que s’ha batejat com la Lapònia espanyola per l’escassa densitat de població. Dues víctimes de la pèrdua d’habitants i l’envelliment de les zones rurals que van fer fortuna aquell mateix 2015 quan part de l’equip de rodatge de la superproducció televisiva del moment, Joc de Trons, s’hi va fixar i s’hi va desplaçar per gravar al castell de Zafra, amb accés des de les dues poblacions malgrat que formalment pertany a Campillo de Dueñas, una escena fonamental de la sisena temporada que es va emetre l’any següent. Uns quants minuts de tele però fonamentals a la història pel que acabaran revelant de l’origen d’un dels seus protagonistes principals, Jon Snow.

El mateix es podria dir de l’impacte per al castell de Zafra i els dos pobles a través dels quals s’hi accedeix, uns quants minuts però ben aprofitats? Els pocs veïns de ben segur que han vist més trànsit que mai en direcció la seva joia històrica. A Hombrados aquest juliol encara s’hi podien seguir els senyals fets exprés per als seguidors de la sèrie per facilitar-los la troballa de la fortificació (rebatejada com a Torre de l’Alegria a la ficció), que està a uns quants quilòmetres del poble resseguint una pista forestal. En arribar-hi i estacionar a la zona d’aparcament habilitada un panell informatiu detalla els orígens de la construcció. Perquè la història del castell és molt més que els minuts de tele: el que ara es manté dempeus (i sobre una roca) en terra de ningú, al segle XII era una de les fortificacions més importants de la zona. Després de l’esplendor medieval va arribar la decadència, l’abandonament, fins que el 1975 el va adquirir un particular per rehabilitar-lo i recuperar la història. Possiblement la fita televisiva del 2015 significarà un altre destacat en una trajectòria de molts segles. Malgrat que ja ho diuen que la fama de la pantalla petita és efímera i ara que l’audiència està immersa en la setena temporada de Jocs de Trons ja són uns altres els escenaris cabdals. La bellesa del castell i els voltants seguirà allà, però.

RECOMANEM

La serra de Caldereros

Del castell només se’n pot visitar l’exterior però els aficionats a l’excursionisme tenen l’oportunitat de fer alguna ruta per la serra on està enclavat: la de Caldereros.

tracking