Andrés Ortega

“El Brexit i l'elecció de Trump s'han convertit en vacunes”

Mirada optimista. Analista expert en relacions internacionals, aquesta tarda ofereix la conferència ‘La Unió Europea davant els seus futurs’ a l’ambaixada d’Espanya a Andorra (19 h)

Andrés Ortega

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com veu el futur de la Unió Europea?

Era més aviat gris i s’ha tornat més clar amb el que pensàvem que eren uns virus i s’han convertit en vacunes, que són el Brexit i l’elecció de Donald Trump.

Expliqui’m per què.

Les dues coses juntes han provocat que canviï el discurs a Europa, sobretot a França i Alemanya, que surtin nous líders a defensar el projecte europeu i creïn un nou horitzó de futur en el qual potser, amb problemes, la Unió Europea es pugui desenvolupar més del que ho ha fet fins ara.

Fa una lectura positiva, per tant, del Brexit.

Bé, al principi ens va espantar però ha permès reaccionar, ja que la Comissió europea s’ha posat a fer documents de reflexió sobre la marxa de la Unió Europea, la globalització, l’Europa social...

Deia que han sortit nous líders a defensar el projecte europeu. Es referia a Emmanuel Macron?

Sí, juntament amb les eleccions als Països Baixos ha suposat un fre als populismes antieuropeus d’extrema dreta i també que per primera vegada en molt temps ha arribat un líder d’un país important i fonamental a la Unió Europea amb propostes concretes de desenvolupament. No es posa a la defensiva, sinó a tirar del carro. Ara veurem si després de les eleccions a Alemanya es troba amb un govern disposat a respondre a aquest desafiament.

Quins són els grans reptes que afronta la Unió Europea?

El primer és aconseguir una economia europea que respongui a les necessitats de tots, és a dir, que no es produeixi un desacoblament entre el creixement econòmic i els avantatges que treu d’això tota la societat. Després convé, per exemple, reflexionar sobre quin tipus d’Europa volem tenir, i si volem anar a una o vàries velocitats.

Apropar les institucions europees als ciutadans també sembla una necessitat, oi?

Sí, crec que s’ha de canviar de model i passar d’una Europa construïda des de dalt a una que es construeixi també des de baix. Jo a això li’n dic una Europa molt més republicana, no en el sentit que tot siguin repúbliques, però sí que des de sota de les societats també es contribueixi a construir Europa, i que molts ciutadans que l’han vist com una part del seu problema la vegin com una part de la solució.

Andorra està treballant per un acord d’associació amb la UE que respecti algunes especificitats. Com ho veu?

Europa ha acceptat moltes especificitats d’estats membres. Si Andorra no es planteja ser un Estat membre de ple dret sí que podrà mantenir algunes especificitats però si es planteja ser un Estat membre haurà d’acceptar les regles comunes.

tracking