Irene Zendrera

“De la capacitat de superació dels joves n'hem d'aprendre”

800 quilòmetres i 45 dies de muntanyisme per la inclusió social
48 anys, de Barcelona. És una de les 200 voluntàries que, juntament amb 300 joves d’entorns vulnerables, des de fa cinc anys travessa els Pirineus. El 8 de juliol passaran per Andorra.

Irene Zendrera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 800 quilòmetres i 45 dies caminant. Es diu aviat!

Sí! Fem una travessa de 42 dies, del 10 de juny que vam sortir d’Hondarribia fins al 21 de juliol, que acabem al cap de Creus.

I això amb nois que es troben en situació vulnerable.

La Transpirinenca és un projecte educatiu i inclusiu. Fem servir la muntanya com una eina de treball perquè els joves connectin i convisquin amb altres joves. Les entitats de cada lloc per on passem ens diuen quins joves s’hi poden sumar. En total tindrem 300 nois i 200 voluntaris.

Realment aconsegueixen aquests objectius que diu?

Després d’una setmana caminant es crea un vincle entre aquests joves. Alguns són menors que no tenen cap acompanyant i només coneixen la gent de les entitats. Aquí tenen l’oportunitat de conèixer persones que no es trobarien en el seu dia a dia i es crea un vincle molt proper.

I si algú es queda a mig camí?

No ens ha passat mai. Els joves que venen tenen una força mental molt gran. L’any passat alguns feien el Ramadà i tot i així ho aconseguien. És increïble. Tenen una capacitat de superació de la qual n’hem d’aprendre tots.

D’on venen aquests nois?

Són nois d’entre 15 i 30 anys que venen de Guinea Bissau, Mali, Pakistan... També hi ha berbers o catalans. Menors d’edat no acompanyats o que venen de països en conflicte.

Quanta gent arriba fins al final?

D’Hondarribia en vam sortir uns 25. A l’etapa de Navarra serem 30, en altres uns 100... També es van sumant escoles en algunes etapes i ens acompanyen. Al final hi solem arribar un grup d’entre 50 i 60 persones.

Quan teniu previst arribar a Andorra?

Dormirem al refugi del Comapedrosa el 8 de juliol i el 9 a l’Hotel Tudel. D’allà ja anirem cap a la Cerdanya.

Hi haurà nens que s’hi sumin?

El Govern d’Andorra ens enviarà 25 persones, nois tutelats d’entre 16 i 18 anys. A banda esperem trobar algun guia que ens vulgui acompanyar. De moment tenim un jove a qui li agrada molt córrer i li han regalat un dorsal per participar en la Ultratrail. Estem encantats.

La d’Andorra és una etapa complicada?

L’etapa del Comapedrosa és la més forta de tot el recorregut, hi arribem destrossats. Des del parc natural de l’Alt Pirineu hi ha una pujada impressionant.

Què és el que més us agrada de l’etapa andorrana?

Veure la neu. Molts joves no han vist mai neu i és màgic, és alegria i felicitat.

El lema d’aquest any és ‘Un món per a la pau’. Per què?

Perquè volem un món de pau, on no hi hagi guerres. I un món de pau també amb el nostre planeta. Perquè ens quedarem sense planeta si el seguim tractant així.

tracking