Felix Arrieta

“Acollir un nen no és només responsabilitat familiar”

Professor de la Universitat de Deusto (País Basc). Especialitzat en l’àmbit de les polítiques socials, va impartir ahir al Principat la conferència ‘L’acolliment familiar com a mesura de protecció infantil’.

“Acollir un nen no és només responsabilitat familiar”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quins aspectes de l’acolliment de menors va destacar durant la conferència?

Es tracta de donar a conèixer a les famílies el que suposa l’acollida com a mesura de suport als menors amb desprotecció i que han passat per uns fets no gaire positius i els avantatges que hi ha respecte a l’acolliment residencial.

Quin grau de coneixement general hi ha sobre l’acollida familiar?

Depenent del context és una mica desconegut. Al País Basc, que és d’on vinc, les institucions acostumen a fer campanyes d’informació cada any perquè creuen que el mètode d’acollida és el més efectiu, ja que ajudarà el menor a tenir un espai per desenvolupar-se millor.

Quins són els aspectes del programa més desconeguts per part de les famílies?

Segurament el més desconegut per a les famílies és que poden fer el pas i que poden fer d’acompanyament del procés. Cal deixar clar que la responsabilitat durant el procés no és només de la família, ja que tenen un programa formatiu que els acompanya i un suport econòmic. Acollir un menor no suposa delegar a les famílies tota la responsabilitat, sinó que elles són una part més de l’engranatge que es preocupa pel benestar del menor.

I fins a quin punt pot afectar l’aspecte emocional d’haver d’assimilar que el nen un dia acabarà marxant?

Aquest punt també es treballa en el procés formatiu. L’acollida no és una adopció i les famílies han de tenir clar que això és un acompanyament fins a la vida adulta. Però no hi ha res de dolent d’agafar afecte al nen, perquè les trajectòries vitals són molt diferents i en aquesta interacció es podran trobar.

Quines han de ser les motivacions per acollir un nen?

Hi ha diferents motivacions, com ara la solidaritat, ganes d’aportar en el creixement d’un menor i després també hi té a veure el creixement personal i la satisfacció de les necessitats pròpies d’una parella o d’una persona.

Què se li demana a una persona o a una família per acollir?

El més important és que la persona o la família tingui ganes i se sotmeti al procés normal com ho fa tothom, en què s’han de complir uns estàndards bàsics. Actualment existeix un prototip de persones o de parelles amb un perfil estable que porten uns anys treballant, cosa que facilita que es puguin llançar a una aventura com aquesta.

La crisi ha repercutit a l’hora de trobar acollidors?

Jo diria que als territoris que hem analitzat ha estat al revés, sobretot en els casos d’acollida d’urgència, que és per a sis mesos, on el nombre de famílies o de persones ha augmentat.

En l’àmbit de les polítiques socials hi ha molts aspectes a proposar.

Sí, és interessant perquè és un àmbit on s’estan desenvolupant processos de canvis de model, ja sigui en l’àmbit de la infància, de la tercera edat i de la dependència.

tracking