Robert Lizarte

“Pujar en un vehicle antic et transporta a una altra època”

Un Chenard-Walcker del 1904 el va enamorar amb vuit anys Des que va entrar al Museu de l’Automòbil d’Encamp va sentir la passió pels vehicles clàssics. Trenca amb el mite que el cotxe antic és sinònim de car.

“Pujar en un vehicle antic et transporta a una altra època”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És un apassionat dels vehicles clàssics i té un cotxe més vell que vostè mateix.

Sí, és cert. Em vaig comprar un Escarabat del 1973 i jo tinc 38 anys. Els meus amics em diuen que soc un friki vintage.

D’on li ve aquesta passió?

L’he tingut des de sempre. Quan era petit els meus amics anaven a jugar a futbol però jo entrava al Museu de l’Automòbil d’Encamp. Era el meu racó preferit.

I allà es va enamorar...

Allà hi havia el Chenard-Walcker del 1904 i me’n vaig enamorar a primera vista. Vaig somiar de tenir-ne un però valen molts diners i n’hi ha molt pocs. M’agrada per l’estètica del cotxe, els fars davanters, les llantes de fusta, és pensar-hi i me’n torno a enamorar de nou.

“Valia molts diners”, afirma. És un món molt car i elitista?

Depèn de quin cotxe t’enamoris. Jo tenia un Escarabat i un Renault 4L, tothom pensa que els cotxes clàssics són com els Mustang, però no, també hi ha els populars, que són assequibles. Per exemple, per a la cuca encara es fabriquen peces noves.

Ha dit la ‘cuca’?

Sí, i tant. És la meva cuca. Quan vaig comprar l’Escarabat ja sabia que era el tercer propietari que tenia. És del 1973 i per tant sabia que els anteriors l’havien cuidat bé, perquè són cotxes que s’aprecien i es valoren.

Què tenen els cotxes antics que no tenen els d’avui en dia?

Sempre els he considerat petites obres d’art i, a més, la Unesco ens va declarar, els membres de la FIVA (Federació Internacional de Vehicles Antics), propietaris de peces de museu. És a dir, que tenim la responsabilitat d’haver de conservar-los.

Vostè és el membre més jove de l’associació andorrana.

Soc el més jove, sí, però a la junta, ja que al club tenim 274 socis i una de les últimes incorporacions és un noi que es va treure el carnet fa un mes i mig. Fa molta gràcia la passió que sent pel ferro vell i tenim el futur assegurat.

Els seus amics comparteixen la seva passió?

No, de cap manera, em diuen que sóc un friki vintage però quan els porto a fer a una volta gaudeixen molt, i els seus fills encara més perquè es troben un cotxe que no té airbag, ni alçavidres elèctrics i l’aire condicionat funciona fent baixar la finestra.

Estan acostumats als vehicles dels seus pares que són molt diferents.

Els cotxes nous també m’agraden molt. Són molt més còmodes i segurs però si vas amb un cotxe clàssic i se’t para a la cuneta pots obrir el capó i amb qualsevol apanyo ho soluciones. Si et passa amb un de nou ja pots trucar a la grua. Només trobaràs plàstic.

Tinc moltes de ganes de provar-lo, podria fer-ho?

És clar que sí, nosaltres hem fet sortides a Encamp, Escaldes i a Sant Julià, on pugem la gent i li oferim un viatge sensorial que la transportar a una altra època

tracking