Ana Cerezo

“La cultura extremenya és una gran desconeguda”

L’entitat vol aplegar tota la comunitat extremenya resident a Andorra. La setmana passada va obrir la seu social de l’associació (carrer Font del Puial, 1, d’Andorra la Vella) que també funciona com a botiga d’aliments i bar.

“La cultura extremenya és una gran desconeguda”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Va venir a Andorra de petita.

Vaig néixer a la Codosera, un poble de la província de Badajoz, i vaig arribar a Andorra amb 9 anys, ja en fa 25. La meva família hi tenia un restaurant, La pizzeria Venècia, i la mare va venir-hi a treballar.

I com ha mantingut el contacte amb Extremadura?

Sempre que teníem vacances, cada estiu, la meva mare ens enviava cap al poble amb els padrins. I ja de gran hi he continuat anant. El meu fill, que té 13 anys, cada any de la seva vida hi ha anat. Ell diu, com jo, que és andordeño. I sempre hi he tingut molts vincles i no l’he perdut mai.

No seria fàcil el canvi.

Al principi em va costar molt. Venia d’un poble molt poble. Aquí era tot molt més modern i evolucionat. Em va costar potser un anyet o un anyet i mig. Però en poc temps em vaig integrar, fins i tot amb l’idioma. Des de l’Escola espanyola em van ajudar molt a parlar-ho.

Quina és la comunitat d’extremenys d’Andorra?

M’han parlat que són uns 400, però no ho tinc contrastat. M’ho haurien de dir des del consolat.

Què vol l’associació?

El que pretén és que aquests extremenys que hi ha al Principat s’associïn. Fer una mica de pinya i com d’altres cases fan, fer esdeveniments. El que es vol és que els extremenys tinguin un lloc a Andorra per reunir-se i que els que no ho són puguin conèixer la nostra cultura i gastronomia.

És el primer cop que es crea?

No, fa uns anys ja n’hi va haver una de presidida pel meu oncle, el Pepe Cerezo. Però jo sempre havia tingut moltes ganes de tenir un local exclusiu de productes extremenys i de degustació i m’he engrescat.

Quants associats són?

De moment no en tenim cap. L’associació l’acabem de crear i encara hem de fer un calendari d’activitats. Hi ha dates importants com la de Meritxell, que coincideix amb el Dia d’Extremadura, que podríem aprofitar per fer alguna cosa especial.

Creu que podrà funcionar?

A les xarxes socials hem tingut molt bona resposta. I molta gent ha vingut al local a interessar-se. I al barri, jo no ho sabia, resulta que hi viuen molts extremenys.

Es podrà mantenir aquesta estimació als orígens en properes generacions?

Depèn del vincle que cada família tingui amb la seva terra.

Es coneix la cultura extremenya a Andorra?

La cultura extremenya és una gran desconeguda a tot el món, fins i tot a Espanya. Un dels meus objectius a Andorra és donar a conèixer la cultura i la gastronomia de la meva terra.

Déu ser molt injust aquest desconeixement.

Sí, la majoria de la gent té un concepte molt erroni del que és Extremadura. Qui descobreix aquesta terra hi acaba volent tornar sempre que pot.

tracking