Luka Melloni

“En l''skate', la rivalitat és molt més sana que al futbol”

Fer de la passió un ofici. Porta una empresa especialitzada en el disseny de recintes d’‘skate’. Aquesta tarda (18 h) compartirà taula rodona amb altres ‘riders’ professionals al comú d’Escaldes, convidats pel cicle #CJexperiències.

Luka MelloniL. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vostè va començar com a patinador?

No, en realitat vaig ser professional d’esquí freestyle, fins que vaig crear l’empresa de construcció InOut Skateparks & Ramps, un projecte en el qual ara estic totalment centrat. A banda, també he patinat, però a un nivell molt bàsic.

El suficient, almenys, per poder dissenyar les instal·lacions.

En realitat aporto idees a l’empresa des de dos vessants, com a practicant d’skate però també com enginyer industrial. He tingut la sort d’adaptar la formació acadèmica a la meva afició.

Es nota quan un ‘skatepark’ és obra d’enginyers que no patinen?

Sí, els esportistes es troben sovint que no es dissenyen ni es construeixen adequadament aquests parcs, perquè les empreses desconeixen les seves necessitats. En canvi, tant el meu soci, Paco Benguerel, com jo mateix, hem mamat aquest món des de petits. Això ens permet posar-nos en la pell dels usuaris.

Recorda el seu primer projecte?

Va ser a Andorra, precisament: la rampa del 360ºeXtrem. La vam fer el Paco i jo conjuntament amb la constructora del meu pare. A partir d’aquí, tots tres vam decidir fer un pas endavant començant a fer skateparks de manera més o menys regular, fins que més tard vaig muntar l’empresa.

Quins criteris cal seguir a l’hora de construir aquests recintes?

Sempre s’intenten fer en base a les preferències que fan arribar els grups de patinadors. És el que nosaltres anomenem la carta als reis. Però no sempre ens podem adaptar en aquestes demandes: tot depèn del pressupost, del terreny i de l’entorn.

Aquests tres factors són determinants?

Sí, al 100%: no et pots passar del pressupost, sempre t’has d’acomodar a l’entorn i en tot moment has de complir amb les necessitats dels riders. Si alguna de les tres coses falla, ja no estarem parlant d’un bon projecte.

Com és l’‘skatepark’ ideal?

Ha de tenir una part d’street, per practicar els trucs que després es fan al carrer, i una part de bowl -la típica piscina-, així com una sèrie d’elements distintius, que facin que després puguis recordar fàcilment aquell indret. Pot ser pel color, per una transició concreta, per les formes...

Cada vegada hi ha més adeptes a l’‘skate’. Per quin motiu?

La raó principal és que és un esport dinàmic, molt divertit, que es practica de manera individual però sempre amb un grup d’amics, cosa que fa que se superin els uns als altres. Al mateix temps, però, la rivalitat és molt més sana que per exemple al futbol, on uns guanyen i uns perden. L’èxit de l’skate també ha fet que cada vegada més municipis vulguin incorporar instal·lacions d’aquest tipus.

tracking