Joan Ribó i Andreu Bonet

“Muntar el pessebre és tot un art, cada any és diferent”

Entre la tradició i la creativitat. Joan Ribó i Andreu Bonet feien el pessebre a casa seva i convidaven els veïns a veure’l. Enguany han decidit fer-lo plegats a l’església de Castellciutat, i ben gran, perquè en gaudeixi tothom.

Joan Ribó i Andreu BonetMiquel Vigo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És el primer cop que munten aquest pessebre; ha estat iniciativa seva?

J. R.- Ja fa uns anys que el muntem, cadascú a casa seva, i convidàvem els veïns i amics a veure’l, tal com es feia abans, tot i que al final venien sobretot els amics. Així va ser com a la parròquia ens van dir de muntar-lo a l’església, i ens va semblar una bona idea perquè així el pot gaudir molta més gent.

Ha estat difícil trobar tantes figures i elements?

J. R.- Hi ha figures de tots dos, totes de fang, i pel que fa a les cases, coves i altres elements, alguns els hem fet nosaltres, com ara el pessebre per al naixement, que l’he fet jo, i el castell, que l’ha fet l’Andreu.

És difícil trobar figures de fang avui dia?

A. B.- Encara se’n fan, sobretot a Múrcia, on són uns veritables mestres en aquesta matèria. Abans les compràvem a la Seu, però la botiga que les venia va tancar i ara les comprem principalment a través d’internet.

Els efectes i les figures mòbils, també les han fet vostès?

A. B.- Les figures mòbils les hem comprat; els efectes, com el salt d’aigua o el cicle de dia i nit, els hem muntat nosaltres.

A banda del naixement, l’anunciació als pastors i els reis, que són comuns a tots els pessebres, la resta es pot muntar com es vulgui?

J. R.- Muntar el pessebre és un art i, per tant, depèn de la creativitat de cadascú. És clar que sempre hi ha un rerefons religiós, però l’ambientació és lliure i cada any és diferent.

A. B.- Precisament, anar introduint canvis i elements nous és la gràcia de fer-ho cada any. En aquest cas, podríem dir que hem fet un pessebre rústic del Pirineu.

Amb dimonis i tot!

J. R.- És una manera de representar el mal, que hi és a tot arreu en aquest món.

A més d’un art, muntar un pessebre d’aquestes dimensions ha de ser tota una feinada.

A. B.- El pessebre ocupa deu metres quadrats i per muntar-lo hem hagut de dedicar-hi un munt d’hores, és cert. Però si ho fas amb il·lusió, un cop comences gairebé surt sol.

J. R.- A més, ens compenetrem molt bé: l’Andreu, que és molt bo fent escultures en ferro, gaudeix més construint els elements, i jo m’ho passo molt bé fent el muntatge, jugant amb els detalls, amb les perspectives i amb l’harmonia del conjunt.

A. B.- I també cal dir que quan veus la reacció de la gent, i sobretot de la canalla, et compensa amb escreix totes les hores que has emprat per muntar-lo.

Per a vostès, què significa el pessebre?

A. B.- Per a mi és una representació de les festes de Nadal que resta en la memòria i manté viva la il·lusió d’un any a l’altre.

J. R.- Jo recomanaria als nens que facin el pessebre i hi juguin, perquè també és una manera d’apropar-se a Jesús i recordar que va dedicar la seva vida a fer el bé, i això ens fa molta falta avui dia.

tracking