Xavi Rosiñol

“La crisi dels refugiats es pot resoldre en 24 hores si es vol”

Fer visible el drama. 35 anys. Al capdavant del programa ‘La tribu de Catalunya Ràdio’ va viatjar al camp d’Idomeni. Ofereix la conferència ‘Refugiats’ avui a la biblioteca de la Massana (19.30 hores).

“La crisi dels refugiats es pot resoldre en 24 hores si es vol”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va ser l’experiència de fer ràdio des d’un camp de refugiats?

Volíem explicar la realitat que s’hi vivia i ho vam fer juntament amb el grup Txarango. A través de la seva música vam voler crear-hi uns espais d’alegria. De seguida vam veure que la música podia tenir una finalitat social. Pels refugiats la vida consisteix a esperar fins que hi hagi una solució, en unes condicions deplorables.

Els mitjans s’obliden aviat d’aquests problemes quan s’allarguen en el temps.

Els mitjans busquen permanentment la novetat. I en una situació estancada com aquesta no hi ha novetats, però el problema no desapareix. A més, l’espera és cada dia més difícil de gestionar.

Què el va impactar més?

Ho hem dit mil vegades: és la crisi humanitària més important que ha viscut Europa des de la Segona Guerra Mundial, però aquells dies que hi vam ser nosaltres només hi havia un sol periodista d’una agència.

Amb quin record es queda?

Amb la dignitat de les persones. Han de viure una situació inhumana i no tenen absolutament res, però ho oferien tot als visitants.

Què en pensa del paper que hi juga Europa?

No és una crisi per un desastre natural. És una crisi derivada d’unes decisions polítiques que consisteixen a mantenir un model d’Europa-fortalesa. Es gasten molts més diners per protegir les fronteres que no pas per acollir les persones que aconsegueixen travessar-les!

Què creu que haurien de fer els estats?

L’emergència té una solució molt ràpida. La crisi es pot resoldre en només 24 hores si es vol. És una solució política. És una qüestió de voluntat. El que és més complex és anar a les causes d’arrel del conflicte.

És pessimista amb l’arribada de Trump a la presidència dels Estats Units?

No crec que ningú, tampoc l’administració Obama, es pugui felicitar per com s’ha gestionat el conflicte fins ara. Ara, les coses poden empitjorar, sí. La situació està enquistada i la guerra sembla lluny de solucionar-se. Mentre Bashar al-Assad continuï a la presidència de Síria, el que cal és actuar on hi hagi l’emergència.

Digui’m una cosa que pot fer el lector d’aquesta entrevista si vol ajudar els refugiats.

Hi ha molts projectes concrets de diferents organitzacions. En podria dir molts. El de Stop Mare Mortum és completíssim i fa sensibilització aquí i també acció sobre el terreny allà. Entre més, fan assessorament jurídic als refugiats per intentar agilitzar les reubicacions a d’altres països.

Per tant, aportant diners.

Sí. I també prenent consciència que aquesta crisi no es resoldrà fins que no hi hagi unes altres polítiques que són en mans dels nostres governants. Nosaltres tenim l’oportunitat d’escollir-los amb el vot, a més de ser actius per canviar l’estat d’opinió.

tracking