Fede Antona

“Al Pirineu, la vinya acabarà substituint les vaques”

Nascut a Sòria, amb 4 anys va arribar a Catalunya i en fa 36 que és a la Seu. El vi és la seva passió, per això defensa que cal consumir-lo des de la “cultura de la moderació”.

“Al Pirineu, la vinya acabarà substituint les vaques”M.V

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vostè què entén per cultura de la moderació?

És una manera diferent de gaudir del vi, tenint present que cada vi és diferent de la resta perquè és un producte amb un sistema d’elaboració complex, el resultat del qual depèn de molts factors.

Quin és el límit per gaudir-ne com diu i no caure en excessos?

En principi, cadascú ha de ser prou assenyat per saber quan ha arribat al seu límit. Hi ha estudis que recomanen no beure més de tres copes al dia en el cas dels homes, i dues en el cas de les dones, però no deixa de ser una mesura orientativa perquè els efectes depenen de com l’has pres, si has menjat poc o molt, de la complexió...

Si cal difondre aquesta cultura de la moderació, senyal que no és l’habitual.

Cal fer-ne difusió per desmentir alguns tòpics que s’han associat al vi en els darrers temps i que han propiciat una davallada en el consum en benefici d’altres begudes, sobretot els destil·lats, que tenen més graduació.

Per què ha baixat el consum?

Com deia, per alguns tòpics erronis que s’han estès. Per exemple, hi ha gent que s’està de beure un got de vi amb el dinar per allò que prendre alcohol no és sa, però després surt de festa i pren dues o tres copes. A banda que sempre hi ha modes influïdes pel que es veu al cinema o la televisió.

El vi ha deixat de ser un producte habitual a les nostres llars?

Hem passat de fer tots els àpats amb el porró a taula a reservar el vi per prendre’l només en ocasions especials; i alhora hem obert la porta perquè la canalla s’acostumi des de ben petita a prendre refrescos, en lloc de beure aigua.

Què hem de tenir en compte per triar un bon vi?

El primer que t’has de demanar és què t’agrada. I en funció d’això mira de triar-ne un que pugui lligar amb els plats que menjareu.

Però a taula sempre hi ha gent amb gustos diversos, no hi ha cap vi que agradi a tothom?

Hi ha vi comercial que sol anar bé per a tots els gustos.

Ho diu gairebé amb tristor.

No, però tornem al que comentava abans de gaudir cada vi com el producte únic que és.

El cava és una bona opció per acompanyar tots els àpats?

I tant. N’hi ha prou varietat per acompanyar tota mena de plats. Malauradament, el cava està desprestigiat, perquè s’ha associat massa a un vi de festa i molta gent ja no el considera un vi seriós.

Coneix els cellers que des de fa uns quants anys tornen a elaborar vi al Pirineu?

En conec alguns i trobo que, en general, fan un bon producte. El més important, però, és l’esforç per conrear varietats de vinya autòctones, perquè això és el que et dóna un segell propi. A més, el canvi climàtic afavoreix que es torni a conrear vinya. Temps enrere vaig escriure un article sobre això i vaig vaticinar que la vinya acabarà substituint les vaques al Pirineu.

tracking