Juan Jesús Díaz

“El que fem és una democratització d'Internet”

Un projecte de la Universitat de València fet empresa . ‘www.govern.ad’ està adaptada perquè persones amb discapacitat puguin navegar-hi amb veu o sons. Inclusite ja treballa a aproximadament una desena de països.

“El que fem és una democratització d'Internet”SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quins són els principals clients d’Inclusite, les administracions?

També han començat a entrar empreses. Però el que és bàsic és el tema públic perquè a Espanya per exemple estan obligats a tenir accessibilitat per llei.

Hi ha tot tipus de dispositius perquè persones amb discapacitat puguin navegar però suposen una despesa. Inclusite fa l’accessibilitat accessible a tothom?

Hi ha moltes eines, molts ajuts tècnics, però totes suposen un cost. La meva germana és cega total de naixement i té un sistema que costa mil, dos mil euros i escaig però que només té tres llicències. Si tens dos equips amb el sistema instal·lat i has de formatar-ne un ja t’has quedat sense llicències. La cadira anterior d’Stephen Hawking costava prop de mig milió d’euros i això és poc accessible. Això és una democratització d’Internet, som una empresa però la nostra part social està molt arrelada. Intentem ajudar associacions.

Com?

Ara per exemple les associacions ens fan el feedback. Ens diuen quin és el camí que hem de seguir perquè nosaltres som molt bons en tecnologia, coneixem força l’accessibilitat però no ens enfrontem al dia a dia d’una persona amb discapacitat. Volem fer un projecte involucrant ja una mica més les associacions i sobretot els usuaris finals.

Inclusite permet navegar mitjançant sons a persones sense mobilitat a les mans i amb una parla poc clara. Ha estat la funcionalitat més complexa?

És el més potent perquè al final la resta de persones sí que poden arribar a tenir accessibilitat, però les persones que usen la navegació per sons no poden tenir accessibilitat. Per a nosaltres és un orgull molt gran poder oferir-ho.

Vostè explica alguna anècdota molt emotiva...

N’hi ha moltes. Però la més emotiva és la d’un noi que tenia ELA i la primera vegada que es va posar a navegar li queien les llàgrimes perquè explicava que era el primer cop que podia navegar per Internet sol, perquè havia navegat però sempre amb alguna persona al costat per anar-li dient on volia anar.

Inclusite també està adreçada a la gent gran.

La gent gran no té cap ajuda específica per navegar, és un dels col·lectius més abandonats per als implantadors d’Internet, tot i les dificultats per l’edat, manca de coneixements o patologies de l’edat com ara pèrdua de visió, tremolors... Entre un 30 i un 35 per cent d’usuaris finals nostres són persones de la tercera edat. A Canal 9 teníem una quantitat d’entrades brutal i vam descobrir que eren persones de la tercera edat que entraven per veure una telenovel·la.

Té una germana invident. L’experiència personal li ha influït?

És una satisfacció unir la feina i la devoció. He intentat ajudar les persones amb discapacitat tota la meva vida i poder unir la feina i la devoció és meravellós.

tracking