Xavier Sabat

“Amb els Xiquets volem fer una diada a pistes a l'hivern”

Des de fa mig any és president d’una de les grans colles castelleres. Fa 15 anys va arribar per feina. Va tornar a la seva Tarragona natal però un estiu a la platja es va enamorar d’una andorrana. Ara viu aquí i hi cria un nen i una nena.

“Amb els Xiquets volem fer una diada a pistes a l'hivern”XAVIER PUJOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què fa un andorrà de president dels Xiquets de Tarragona?

Aquesta pregunta me la fa la meva dona! Ella és andor­rana i jo tinc la nacionalitat, però sóc de Tarragona.

I ja pot exercir bé el càrrec des de la distància?

Sí, avui en dia amb les xarxes no hi ha problemes. Hi ha el Whats­App, i per Skype podem parlar, arreglar coses i preparar les juntes, que les fem els divendres quan baixo.

Pel que fa a compatibilitzar feina i presidència, li suposa algun problema?

No, tampoc. Acabo divendres al migdia, recullo els nens de l’escola i cap avall. Temps just per arribar a les set de la tarda, fer la junta i l’assaig. I el cap de setmana, la diada o el que hi hagi.

Però a tot arreu no s’hi pot ser!

Pràcticament faria la mateixa feina que si fos a Tarragona. Em perdo l’assaig dels dimarts i em sap greu, però res més. És un orgull representar una colla com els Xiquets de Tarragona, amb més de 1.300 persones i sent la colla degana de la ciutat.

Baixa molt a Tarragona?

Cada cap de setmana.

I quants quilòmetres fa cada any?

Buf! Bona pregunta! Uns 40.000 quilòmetres, calculo.

El seu nivell de vinculació amb la colla sempre ha estat tan alt?

Ha anat a més els últims quatre o cinc anys.

I això?

Tot va venir arran que el meu pare, que va ser enxaneta de la colla, va morir. Abans, però, vam parlar molt de castells, m’ho va inculcar i li vaig fer la promesa que m’hi implicaria. Sempre ho havia estat, dels Xiquets. De fet, l’any 2000 ja vaig fer que vinguessin aquí a esquiar i van actuar al Tarter. La meva sang és ratllada, com la camisa de la colla!

I s’hi va implicar massa.

M’he passat de la ratlla! A final de l’any passat vam muntar una candidatura molt maca amb gent que volíem canviar coses i fer evolucionar la colla, i al final la cara visible sóc jo. De tota manera, és una junta que no és presidencialista. I si no hi sóc jo un altre es posa al capdavant en representació. Baixo els caps de setmana, passo allà les vacances... quan puc!

Hi ha opció que els Xiquets facin alguna diada al Principat?

Aquest hivern hem fet una esquiada a Grandvalira. De cara a l’any vinent tenim previst, juntament amb els Castellers d’Andor­ra, intentar fer amb ells una diada hivernal a pistes. Però és una època difícil perquè és quan els castellers fem vacances i segurament no podrem prometre castells de vuit. Però de set potser sí.

També forma part dels Castellers d’Andorra...

Des del primer dia. Vaig començar donant un cop de mà i fent de cap de pinyes durant un any i escaig. Però per horaris ho vaig haver de deixar. Va ser una experiència molt gratificant.

tracking