Regne Unit

Brussel·les diu que sortir d'Europa el 31 de gener és “poc realista”

El negociador de la UE qüestiona els plans del primer ministre britànic en una reunió a porta tancada amb eurodiputats que s’ha filtrat a la premsa

Brussel·les diu que sortir d'Europa el 31 de gener és “poc realista”EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El negociador cap de la Unió Europea (UE) per al Brexit, Michel Barnier, va advertir que el calendari per a la ruptura que proposa el primer ministre britànic, Boris Johnson, és “poc realista”, segons un enregistrament difós dimecres pel diari anglès The Independent. Johnson, que aspira a obtenir una majoria absoluta a les eleccions generals que es van celebrar ahir al Regne Unit, es va comprometre a trencar els llaços amb la UE el 31 de gener i negociar un nou acord comercial amb Brussel·les durant el període de transició, que acabarà el desembre del pròxim any. En una trobada a porta tancada amb eurodiputats, el contingut dels quals va revelar The Independent, Barnier assegurava que no hi ha temps per concloure un tractat comercial complet amb Londres en un termini d’onze mesos. “És poc realista que puguem dur a terme una negociació global en onze mesos, no ho podem fer tot”, va comentar Barnier en l’enregistrament. El cap de l’equip negociador de la UE va assenyalar que Londres haurà de decidir al juny si vol estendre el període de transició, en el qual el Regne Unit continuarà complint les normes comunitàries, fins al 2021 o 2022. En cas que el Regne Unit decideixi no fer-ho, tal com ha apostat fins ara Johnson, s’enfrontarà a caure a l’abisme el desembre vinent. Si per a aquesta data límit no s’ha signat un acord comercial o bé s’ha estès la transició del Brexit, els intercanvis entre tots dos costats del canal de la Mànega passarien a regir-se per les normes de l’Organització Mundial de Comerç (OMC), un escenari similar al d’una ruptura sense acord.

Eleccions al Regne Unit

Els britànics van decidir ahir el futur del Regne Unit en unes eleccions generals anticipades que han estat precedides d’una campanya tibant dominada pel Brexit i la confrontació ideològica entre conservadors i laboristes. Johnson va convocar els comicis després d’accedir al poder al juliol sense passar per les urnes, en substitució de la dimissionària Theresa May. L'últim sondeig publicat augura una victòria de Johnson. L’enquesta, feta a 2.200 adults entre el 8 i l’11 de desembre, dona a Johnson un 44% del vot, enfront del 33% dels laboristes de Jeremy Corbyn, però alerta que un quart de l’electorat assegurava estar encara indecís.

tracking