xina

El bloc pro demòcrata obté un triomf històric a les eleccions de Hong Kong

Els candidats reformistes sumen una aclaparadora majoria, amb 388 regidors sobre un total de 452

El bloc pro demòcrata obté un triomf històric a les eleccions de Hong Kongefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bloc pro demòcrata va arrasar ahir en les eleccions locals de Hong Kong, en assolir 388 del total de 452 regidors de districte en disputa, un triomf aclaparador que reflecteix un ampli suport social al moviment a favor de les protestes dels últims mesos en aquesta ciutat xinesa sota administració especial.

El bàndol alineat amb Pequín va patir un fort daltabaix en quedar-se amb només 59 regidors, enfront dels gairebé 300 que tenia fins ara, mentre que els independents van aconseguir 5 escons en els comicis, amb una participació rècord del 71,2%.

“El bàndol demòcrata i els seus aliats han guanyat. Espero que la cap de l’executiu, Carrie Lam, hagi rebut el mateix missatge, perquè aquests vots són la veu de la ciutat de Hong Kong”, va assegurar un dels líders del Partit Demòcrata, l’advocat Fed Li, davant la premsa. Segons Li, el resultat electoral demostra que el govern s’hauria de prendre seriosament les cinc demandes dels manifestants –que inclouen el sufragi universal o la llibertat dels detinguts a les manifestacions–, en particular la investigació independent sobre la violència policial en els gairebé sis mesos de protestes.

Lam va admetre que el resultat reflecteix “la decepció dels votants” i va prometre a través d’un comunicat que el govern “escoltarà humilment les opinions de la gent i reflexionarà amb serietat”. Però la cap de l’executiu, alineada amb els partits pro xinesos, no es va pronunciar sobre la possibilitat de dimitir, fet que sí que es va debatre al DAB, el principal partit pro establishment, afí a Pequín, que va patir un “dur revés” a les urnes, segons va reconèixer la presidenta, Starry Lee. La política va renunciar com a líder de la formació –que només va aconseguir 21 regidors entre els 181 candidats que presentava–, però el comitè central ho va desestimar en considerar que la derrota als comicis va ser un “fracàs col·lectiu”.

No obstant això, tot i que la diferència quant a regidors entre els dos bàndols és notable, la distància es retalla en nombre de vots: el moviment pro democràtic va recaptar 1,67 milions de paperetes, un 57%; mentre que els candidats oficialistes van aconseguir 1,2 milions de suports, el 41%. Segons aquests resultats, els pro demòcrates controlaran a partir d’ara 17 dels 18 districtes en què es divideix Hong Kong, quan abans tots estaven dominats per polítics oficialistes.

Eleccions plebiscitàries

El lloc de regidor té escassa rellevància política, en cenyir-se a aspectes de la comunitat, però aquests comicis, concebuts com un plebiscit, tenen un significat transcendental en produir-se enmig de les protestes que van arrencar al juny. Entre els candidats que han vençut destaquen diversos líders que van mobilitzar les protestes i almenys nou van patir atacs violents del bàndol contrari, com ara Jimmy Sham, coordinador del Front Civil de Drets Humans, que va organitzar les majors manifestacions de la història de Hong Kong, i va ser atacat en dues ocasions.

No va revalidar el seient de regidor pro xinès Junius Ho, candidat més odiat pels manifestants, que l’acusen d’estar vinculat a màfies locals que van llançar atacs indiscriminadament a les estacions de metro de zones turístiques. Junius també va ser atacat a principi de novembre per un suposat simpatitzant que se li va acostar per fer-se una foto i va aprofitar per apunyalar-lo.

tracking