portugal

El final de la vaga de transportistes acaba amb l'estat de crisi energètica

Els sindicats van desconvocar la protesta diumenge i el govern lusità va donar per finalitzada la mesura per la falta de combustible a mitjanit

El final de la vaga de transportistes acaba amb l'estat de crisi energèticaAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, va anunciar ahir que l’estat de crisi energètica que regia al país es donava per conclòs a la mitjanit com a conseqüència de la desconvocatòria de la vaga de transportistes de mercaderies perilloses, decidida pels treballadors diumenge passat.

“Estem en condicions de reunir el consell de ministres i d’aprovar la fi de la declaració de crisi energètica per a les 24 hores d’avui”, va dir el primer ministre als periodistes durant una visita a l’Entitat Nacional per al Sector Energètic, on va conèixer l’última hora sobre el proveïment de combustible.

Segons Costa, el país trigarà “de dos a tres dies a tenir normalitat en l’abastament”.

Al concloure l’estat de crisi energètica, iniciat el passat dia 9, es posa fi a les mesures extraordinàries que preveu aquesta situació, entre les quals els límits per al proveïment de combustibles dels ciutadans, que no podien posar més de quinze litres de benzina cada vegada.

A més, a conseqüència del decret, es va crear una xarxa d’abastament d’emergència per a serveis prioritaris, com ara transport de medicaments i vehicles militars, entre d’altres. Amb aquesta mesura s’intentava minimitzar els efectes col·laterals de la vaga de transportistes de mercaderies perilloses, que va ser desconvocada aquest diumenge després de sis dies d’aturada que van generar una forta alarma social per la por del desproveïment.

Intervenció de la vaga

La protesta, a més, va arribar a ser intervinguda legalment pel govern portuguès a causa que, segons l’executiu, no s’havien complert els serveis mínims en diverses infraestructures del país.

Els treballadors, que reivindicaven que es complissin els augments salarials acordats el maig passat amb la patronal del sector, Antram, van concloure la vaga per obrir un procés de negociació, ques’iniciarà formalment avui.

Els sindicats de transportistes es van mostrar indignats amb la decisió de declarar l’estat de crisi energètica al considerar que feia perdre força a la reivindicació.

tracking