Portugal

El proveïment de combustible es normalitza amb la vaga intervinguda

La mobilització de l’exèrcit decretada pel govern lusità permet fer arribar gasolina a punts estratègics com ara aeroports i llocs d’emergència

El proveïment de combustible es normalitza amb la vaga intervingudaAGÈNCIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El proveïment de combustible es va normalitzar ahir progressivament, encara que amb restriccions, en el segon dia de vaga de transportistes a Portugal després que el Govern lusità intervingués la vaga i mobilitzés l’exèrcit. Després de la intervenció de la vaga, decretada dilluns a la nit, efectius de les forces armades van començar a substituir els transportistes al volant dels camions cisterna per portar combustible a punts estratègics amb deficiències, com ara els aeroports o la xarxa de llocs d’emergència.

Els sindicats de transportistes van qualificar la mesura de “vergonya nacional” i van assegurar que poden mantenir la vaga “per temps indeterminat”.

La decisió va permetre millorar la situació respecte a dilluns, quan l’executiu va detectar que s’estaven incomplint els serveis mínims en algunes àrees i va anunciar la intervenció per assegurar el proveïment.

El subministrament als aeroports va quedar garantit, tot i que a Lisboa es van mantenir algunes restriccions a l’abastament d’aeronaus. Pel que fa a les gasolineres, unes 430 continuaven sense combustible a tot el país, el 14,8% del total, fet que va suposar una millora respecte a dilluns, quan es van superar els 530 llocs sense carburant.

L’alerta per emergència energètica, vigent des de dissabte, limita a 15 litres com a màxim cada vegada el proveïment per a usuaris particulars. Per saber on hi ha problemes per proveir-se, els portuguesos utilitzen un mapa interactiu posat en marxa per voluntaris per consultar la situació de les estacions de servei en temps real i enviar aportacions.

A la meridional regió de l’Algarve, la més afectada per la gran afluència de turistes durant el període de vacances, les gasolineres també van començar a recuperar-se i es van reduir les files per fer benzina. A Lisboa, en algunes estacions de servei de les zones turístiques es podien veure petites cues, majoritàriament de conductors estrangers.

Requisició civil

Mentre el país va recuperant la normalitat, el debat s’ha traslladat al pla polític, amb crítiques al govern per aplicar l’anomenada “requisició civil” per intervenir la vaga. Aquest instrument legal, a més de permetre la mobilització de les forces armades, obliga a treballar els vaguistes que siguin necessaris per garantir els subministraments bàsics sota amenaça de presó si s’hi neguen.

tracking