rússia

Una protesta opositora a Moscou se salda amb prop de 800 detinguts

Milers de manifestants van sortir als carrers de la capital russa per exigir la inscripció dels candidats de l'oposició

Una protesta opositora a Moscou se salda amb prop de 800 detingutsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers d'opositors van desafiar ahir la prohibició de les autoritats de Moscou i van sortir als bulevards de la ciutat en una acció de protesta silenciosa, sense consignes ni pancartes, que es va saldar amb gairebé 800 detinguts, segons dades ofertes per l'ONg OVD-Info. Una font policial citada per l'agència Interfax va indicar que en la manifestació no autoritzades van participar unes 1.500 persones, de les quals “prop de 800 van ser detingudes per alterar l'ordre públic”. “Hi ha alguns detinguts ferits. De moment no podem precisar quants, perquè no permeten als advocats accedir a les estacions de policia”, va dir al canal de televisió TVrain, que emet per internet, Ala Frolova, coordinadora OVD-Info. Aquesta ONG presta assistència jurídica als perseguits polítics i ofereix instruccions de com comportar-se en cas de ser detingut. Poc després es va saber que els ferits ascendien a més de 70.

Els manifestants, amb la seva sola presència, exigien la inscripció dels candidats de l'oposició en les eleccions a l'assemblea legislativa de Moscou del pròxim 9 de setembre, que se'ls va denegar per suposades irregularitats en el procés de recollida de signatures. Una de les primeres persones detingudes va ser la dirigent opositora Liubov Sóbol, jurista del Fons de Lluita contra la Corrupció, a qui les autoritats van negar la inscripció de la seva candidatura i qui porta 20 dies en vaga de fam en protesta per aquesta decisió. En un vídeo publicat en Twitter pot veure's com diversos agents amb cascos envolten el taxi en el qual Sóbol es disposava a traslladar-se al lloc de la manifestació i com un dels policies fa fora a empentes del vehicle la política, a la qual pugen a un furgó enmig d'un eixam de reporters gràfics.

Les places Pushkin i Trúbnaya van ser els llocs on es va produir el major número de detencions, algunes de les quals violentes. Després que les autoritats neguessin el permís per a la manifestació d'avui, els seus organitzadors van fer una crida a passejar massivament sense pancartes ni consignes per l'Anell dels Bulevards, que pràcticament circumval·la el centre de Moscou. L'extensió dels bulevards i caràcter dispers de la manifestació va dificultar que es pogués quantificar el nombre de persones que van fer ressò de la convocatòria, però segons alguns mitjans, com TVrain, ho van xifrar en uns 5.000. Les autoritats moscovites van desplegar un gran dispositiu policial, amb forces antidisturbis i ocupació fins i tot d'helicòpters per impedir la manifestació opositora. “Es demana als ciutadans que no obstrueixin el pas. Aquesta acció és il·legal i la partició en aquesta pot comportar sancions”, se sentia a les crides policials transmeses per altaveus.

Una altra crida, ja amb veu de dona, recordava als ciutadans que els membres de la Guàrdia Nacional, mobilitzada per les autoritats, “són els seus fills”. “Tot això influirà en els esdeveniment futurs. Estem veient una revolució de dignitat”, va dir a Efe Iliá Ponomariov, veterà lluitador pels drets humans a Rússia, que es va sumar al “passeig massiu” convocat per l'oposició. Segons Ponomariov, la decisió d'excloure els candidats opositors de les eleccions moscovites ha ofès els habitants de la capital i ha acabat amb la seva paciència.

La manifestació no autoritzada d'ahir és la primera després de la de dissabte passat, convocada per exigir la inscripció dels candidats opositors i que va ser dissolta violentament per la policia.

tracking