Espanya

Sánchez negociarà càrrecs amb Podem si s'avança en el programa

El PSOE opta per un govern “monocolor” amb alguns llocs intermedis ocupats pel partit ‘morat’ i amb les propostes socialistes com a base

Sánchez negociarà càrrecs amb Podem si s'avança en el programaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez es reuneix avui amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, amb l’aval unànime de la cúpula del PSOE per proposar-li un govern “monocolor”, obert, això sí, a cedir càrrecs intermedis, sempre que s’avanci prèviament en els continguts sobre la base del programa electoral del PSOE.

El president del govern en funcions lliurarà a Iglesias un document base per a la negociació titulat Espanya avança. Proposta oberta de cooperació per a un govern social, feminista, ecologista, europeista i progressista. Un document, de 38 pàgines, síntesi del programa amb el qual el PSOE es va presentar a les eleccions generals del 28 d’abril i que serà a més la base del discurs d’investidura de Sánchez al Congrés del 22 de juliol.

Ho va explicar la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que considera que l’“ordre lògic” per a la negociació d’investidura és fixar primer el “perímetre sobre el qual hi ha acords” i després “concretar més” l’àmbit de la “cooperació institucional”. Narbona entén que cal començar a negociar un programa, unes mesures que durà a terme al llarg de la legislatura i, si s’avança en aquest capítol, negociar després els càr­recs. No obstant això, va insistir en la dificultat que hi hauria amb un govern de coalició amb Podem quan subsisteixen importants diferències en qüestions com Catalunya, malgrat que el document que lliurarà Pedro Sánchez a Pablo Iglesias no conté cap punt d’acord sobre aquest assumpte.

En qualsevol cas i per treballar en aquest pacte programàtic, el PSOE ha designat una comissió negociadora dirigida per la sotssecretària general, Adriana Lastra. També formaran part d’aquesta comissió la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; la secretària d’educació del PSOE, Luz Martínez Seijo, i el responsable d’acció electoral, Paco Salazar.

De l’altre costat, Pablo Iglesias acudirà a la reunió amb cert recel i la sensació de que Sánchez vol ser investit president del govern “costi el que costi” i independentment del programa. Al seu entendre, quan algú vol negociar l’abstenció del PP i Ciutadans en la investidura i, al mateix temps, demana “ajuda” a Podem, “fa la sensació” que no li interessa l’acord programàtic.

Per al líder de Podem, el millor és “fer els deures” aquest mes de juliol, no deixar la investidura per a setembre, “com els bons estudiants”, i no arribar a aquesta sessió sense suports suficients. En la seva opinió, la seva formació política ha fet “cessions” per arribar a aquest acord amb els socialistes i ha estat Sánchez qui hi ha anat posant traves successivament.

“Negociació integral”

Iglesias va lamentar que primer argumentés que si pactaven amb Podem no avançaria la legislatura per l’oposició dels altres grups; després que negués el govern de coalició i finalment que tragués a col·lació la postura d’Unides Podem sobre Catalunya. Malgrat que va avançar que a la trobada d’avui plantejarà a Sánchez “una negociació integral de govern” i d’equips de govern perquè, en la seva opinió, quan els programes no van acompanyats d’equips “es queden en paper mullat”.

Més enllà de la reunió amb Iglesias, poc s’espera de la trobada de Sánchez amb el president del PP, Pablo Casado, que es preveu que reiteri el vot negatiu a la investidura del socialista i el rebuig frontal a una possible abstenció per facilitar el govern.

tracking