França

La justícia descarta que l'incendi a Notre-Dame tingués origen criminal

Una fallada elèctrica o una cigarreta mal apagada es perfilen com a principals hipòtesis

La justícia descarta que l'incendi a Notre-Dame tingués origen criminalEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La justícia francesa va descartar ahir que l’incendi de la catedral de Notre-Dame de París el mes d’abril passat tingués origen criminal, en el tancament de la investigació preliminar de la fiscalia. La possibilitat que el foc fos degut a una fallada en el sistema elèctric o que s’iniciés com a conseqüència d’un cigarret mal apagat són dues de les hipòtesis estudiades, sense que de moment es pugui privilegiar cap.

La fiscalia del Tribunal de Gran Instància de París va indicar en un comunicat que encara que les perquisicions han posat en evidència “certs errors”, aquestes no han permès determinar les causes de l’incendi del 15 d’abril. Els investigadors van interrogar un centenar de testimonis i van fer “nombroses constatacions”, i ara hauran de dur-se a terme “investigacions més en profunditat”, va afegir la nota.

Aquestes noves perquisicions es realitzaran en el marc de la recerca judicial oberta per “degradacions involuntàries en un incendi per violació manifestament deliberada de les obligacions de prudència o seguretat imposades per la llei o el reglament”. La recerca està en mans de tres jutges instructors i està oberta contra X, fórmula que en la normativa francesa designa un supòsit culpable la identitat del qual es desconeix.

El setmanari Le Canard Enchaîné va revelar a l’abril que la policia francesa va trobar set burilles a les bastides de restauració on va originar-se el foc que va devastar part de la coberta de la catedral. Alguns obrers que treballaven en la restauració de l’agulla del temple van reconèixer als investigadors que, en incompliment de les consignes de seguretat, fumaven a les bastides.

El setmanari també va difondre irregularitats en la instal·lació elèctrica, en concret en l’estesa de cables per alimentar dos jocs de campanes, i que recorria l’embigat de fusta de la catedral.

El ministre francès de Cultura, Franck Riester, ha dit que Notre-Dame està encara en situació fràgil, especialment la volta, que encara no s’ha assegurat i podria esfondrar-se.

tracking