Espanya

L'independentisme frustra el pla del PSOE al Senat i Iceta recorre al TC

Els vots en contra de JxCat, ERC i la CUP al Parlament impedeixen la designació del líder socialista com a senador i per tant que pugui presidir la cambra

L'independentisme frustra el pla del PSOE al Senat i Iceta recorre al TC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’independentisme va frustrar ahir l’operació del PSOE perquè el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, sigui president del Senat, en votar al Parlament en contra de la seva designació com a senador. Després de la sessió, el PSC va demanar empara al Tribunal Constitu­cional.

En el ple convocat per a la designació d’Iceta, en plena campanya electoral, no hi va haver sorpreses i, en una votació electrònica i secreta després que es posicionessin tots els grups, la cambra va rebutjar la designació, amb 25 vots a favor (PSC i Catalunya en Comú Podem), 65 en contra (JxCat, ERC i CUP) i 39 abstencions (Ciutadans i PPC). El no inèdit del Parlament, que sempre havia avalat els senadors proposats pels grups, frustra així el pla perquè Iceta sigui nomenat president del Senat en la sessió constitutiva del dia 21, com desitjava el president del govern, Pedro Sánchez.

Segons Iceta, serà “difícil que tot segueixi igual” després que l’independentisme hagi “volat ponts” i hagi posat “un fre a la Catalunya moderna” que vol diàleg. També es va referir en això el mateix Sánchez, que va acusat els partits independentistes d’haver vetat Iceta “perquè no volen solucions, volen viure del conflicte”.

Els socialistes catalans van intentar fins a l’últim minut sortejar el veto anunciat per ERC, JxCat i la CUP demanant a la mesa del Parlament que la votació es fes amb paperetes, de tal manera que els diputats sols poguessin dipositar un vot amb el nom del candidat proposat o en blanc, però no votar en contra. La idea, però, va ser descartada.

De res van servir tampoc les apel·lacions del PSC a la “cortesia parlamentària”: JxCat, ERC i la CUP van certificar el no recalcant a Iceta que no pot donar “lliçons de cortesia” quan no n’ha aplicat cap a “presos polítics i exiliats”.

Després de la votació, el líder del PSC es va mostrar “decebut” encara que no “sorprès”, en una roda de premsa en la qual va explicar el recurs d’empara presentat davant el TC, amb l’objectiu de preservar els drets del seu grup i dels catalans que el van votar, ja que se li ha impedit que tingui el representant que li correspondria al Senat.

En el recurs al TC, el PSC demana la nul·litat de la votació per haver emprat el sistema de votació electrònica i també sol·licita les mesures cautelars urgents que cregui oportunes per evitar un “perjudici irreparable”, recordant que la sessió constitutiva del Senat és el 21 de maig, encara que sense demanar explícitament el seu ajornament. El PSC esperarà a conèixer la resposta del TC abans de designar un candidat alternatiu, la qual cosa comportarà probablement que el Senat es constitueixi amb un senador menys.

DETINGUT A FRANÇA L'HISTÒRIC DIRIGENT D'ETA JOSEU TERNERA

La guàrdia civil, en col·laboració amb les autoritats franceses, va detenir ahir a Sallanches, als Alps gals, l’històric dirigent d’ETA José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, fugit des de fa 17 anys. La seva detenció, en la qual va ser clau la pista d’un col·laborador, es va produir a primera hora del matí a l’aparcament de l’hospital de Sallanches, on anava a una cita mèdica. Després va ser conduït a Bonneville per prestar declaració davant el jutge, que va decretar l’ingrés a presó. Urrutikoetxea entrarà en una presó gal·la per complir la pena de vuit anys que li va ser imposada el juny del 2017. L’Audiència Nacional demanarà el seu lliurament perquè sigui jutjat a Espanya per les quatre causes que té pendents.

tracking