escòcia

Milers d'escocesos es manifesten per reclamar un nou referèndum

La marxa es produeix deu dies després que la ministra principal es comprometés a impulsar una nova consulta d’independència abans del 2021

Milers d'escocesos es manifesten per reclamar un nou referèndum

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de persones van marxar ahir pacíficament pels carrers de Glasgow, la ciutat més gran d’Escòcia, per a demanar la celebració d’un segon referèndum d’independència del Regne Unit. La manifestació, en la qual l’organització convocant All Under One Banner aspirava a reunir la xifra rècord de 100.000 persones, es va produir deu dies després que la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, es comprometés a impulsar una nova consulta independentista abans del final de la legislatura, el 2021. Darrere de la capçalera de la marxa, que va obrir una de les bandes locals de gaites i tambors, escocesos de totes les edats van reivindicar, en un ambient festiu i al crit de “conservadors, fora” i “independència ja”, el dret a decidir el seu encaix constitucional. Un dels organitzadors de la marxa, Manny Singh, va celebrar l’anunci de Sturgeon, però va considerar que per a convèncer els indecisos, l’executiu hauria de presentar un “pla viable”. “És el moment. Només necessitem una data. El que ha de fer el Govern és presentar davant dels escocesos un pla viable sobre agricultura, economia o moneda. Necessitem una visió per a Escòcia”, va afirmar i va assegurar que, una vegada hi hagi aquesta cita al calendari, el suport a la independència es “doblarà o es triplicarà”.

La decisió de reobrir el debat surt pel fet que el Regne Unit abandonarà la Unió Europea (UE) previsiblement el pròxim 31 d’octubre en contra de la voluntat del 62% d’escocesos, que van rebutjar el Brexit. És el cas de l’Allan Galloway, que, vestit amb la tradicional faldilla escocesa, va anar a la manifestació amb els seus dos fills, Kirstie i Ben, de cinc i set anys, amb els quals acostuma a participar en aquest tipus de convocatòries perquè, segons va dir, “és important que entenguin la importància de la política”. “Votem a favor de quedar-nos a Europa i s’ha demostrat que la nostra veu no és escoltada a Londres. No tenen dret a dir-nos que no, tenim dret a votar de nou”, va indicar.

Els escocesos ja van ser preguntats sobre la independència el 2014 en una consulta que es va tancar amb el 55% dels vots en contra de la separació, un argument que el Govern britànic esgrimeix ara per a justificar la negativa que es repeteixi aquest escenari. El consentiment de Londres, com ha manifestat la mateixa Sturgeon, és imprescindible perquè pugui haver-hi una nova consulta i com ha reconegut la ministra principal, voldria negociar-lo en condicions similars a les d’ara fa cinc anys, quan el primer ministre britànic d’aleshores, David Cameron, i l’escocès, Alex Salmond, van pactar els termes de la votació a l’Acord d’Edimburg.

Per contra, ahir també va concloure a Aberdeen el congrés de primavera del Partit Conservador, en el qual la seva líder, Ruth Davidson, va tornar a la política activa després d’una baixa per maternitat amb el compromís de treballar perquè no hi hagi un nou plebiscit. “Faig una ferma promesa. Si soc escollida com la pròxima ministra principal d’Escòcia, no hi haurà més jocs constitucionals ni més referèndums”, va declarar Davidson, a qui alguns assenyalen com una possible substituta de la primera ministra Theresa May, encara que ella ha descartat fer el salt a l’escenari nacional.

Les darreres enquestes indiquen que a mesura que s’aproxima el Brèxit, més creix el suport a la independència.

tracking